yararli cemiyetler

akhillius
1- izmir müdafaa-i hukuk-u osmaniye cemiyeti : izmir, 1 aralık 1918 cemiyet, kendisine katılan "istihlası vatan cemiyeti" ve kurulmasına yardımcı olduğu "ilhakı red cemiyeti" ile kaynaşmış olarak faaliyetine istanbul’da devam ederken izmir’deki faaliyetlerini de işgal dolayısıyla denizli’ye nakletmiştir.
2- tarakya - paşaeli heyet-i osmaniyesi : edirne, 2 aralık 1918 heyet-i temsiliye’nin isteği ile trakya-paşaeli müdafaa-i hukuk cemiyeti adını alarak, anadolu ve rumeli müdafaa-i hukuk cemiyeti’nin şubesi olmuştur.
3- istihlası vatan cemiyeti : manisa, kasım 1918 19 mart 1919 kongresi ile izmir müdafaa-i hukuk-u osmaniye cemiyeti’ne katılmıştır.
4- ilhakı red heyet-i milliyesi (müdafaa-i vatan heyeti) : izmir, aralık 1919
5- hareket-i milliye-redd-i ilhak ve redd-i işgal heyetleri : balıkesir balıkesir ve alaşehir kongresi ile genelleştirilmiştir. sivas kongresi’nden sonra da "anadolu ve rumeli müdafaa-i hukuk cemiyeti" teşkilatına dönüşmüştür.
6- heyet-i milliye : a) aydın heyet-i milliyesi b) denizli redd-i ilhak heyet-i milliyesi denizli’de 29 mayıs 1919’da kurulmuştur. asıl heyet-i milliye adını taşıyan cemiyet, 7 ağustos 1919’da, nazilli’de aktedilen bir kongre ile kurulmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol