nükleer enerji

uranyumik
uranyum 235 veya 238 atomuna nötron gönderip atomun parçalanması gerçekleştirilir,sonucunda ortaya muazzam denecek biçimde bir enerji acıga cıkar işte bu enerjiye nükleer enerji denir enerji formulü e=m*c2 dir.
dayanikli ev kizi
nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, albert einstein’ a ait olan e=mc² (e: enerji, m: kütle, c: işığın sabit hızı) formülü ile ilişkilidir (atom kütlesinin enerjiye dönüşümü).ağır radyoaktif (uranyum gibi) atomların bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi (fisyon - parçalanma - bölünme - bozunma) veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları oluşturması (füzyon - birleşme - biraraya gelme) sonucu çok büyük bir miktarda eneji açığa çıkar. bu enerjiye nükleer enerji denir. nükleer reaktörlerde fisyon reaksiyonu ile edilen enerjiye(nükleer enerji) elektriğe çevrilir. güneşteki reaksiyonlar ise füzyon reaksiyonudur. bu reaksiyonun yarattığı sıcaklık fisyon reaksiyonundakinden çok daha fazladır (birkaç milyon derece santigrad). bu yüzden bu sıcaklığı kontrol edebilecek bir füzyon reaktörü henüz kurulamamıştır.

bununla beraber, kütle - enerji denklemi, tepkimenin nasıl oluştuğunu açıklamaz, bunu daha doğru olarak nükleer kuvvetler yapar. nükleer enerjiyi zorlanmış olarak ortaya çıkarmak ve diğer enerji tiplerine dönüştürmek için nükleer reaktörler kullanılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol