kabardeyce

angelus
kabardey dilidir. adige dilinin doğu kolunu oluşturur. kabartay ve asıl adıge dilleri, kuzeybatı kafkas dil ailesine girer. günümüzde suriye,ürdün, türkiye ile rusya federasyonu’ndaki [[kabardin-balkar|kabardey-balkar ,karaçay-çerkes ve adıgey cumhuriyetlerinde,krasnodar ve stavropol kraylarında konuşulmaktadır.kabardey ya da kabartayca (qeberdeyıbze) bugün rf’nin kabartay-balkar (2002’de 498.702 kabartay nüfus) ve karaçay-çerkes (49.591 kabartay nüfus) cumhuriyetlerinde resmi dil statülerindedir.

kabardeyce’nin dört ana lehçesi vardır:asıl kabartay (baksan),mozdok kabartay (kuzey osetya mozdok rayonu), besleney (karaçay-çerkesya’da ve krasnodar krayında ikişerden toplam 4 köy) ve kuban kabartay (adıgey’de 4 köy).kabartay edebiyat dili asıl kabartaycanın baksan ağzından geliştirilmiştir.

kabardeyce 1924 öncesinde arap,1924-36 arası latin alfabelerini kullanmıştır.1936’dan beri kiril (rus) alfabesini kullanmaktadır ve diğer tüm kuzeybatı kafkas dilleri gibi çok karışık bir dilbilgisi sistemine sahiptir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol