leonard bernstein

seeyouindisneyland
west side story" müzikali ve sinema filmi ile geniş kitlelere seslenmeyi başarmış amerikan, yahudi besteci ve orkestra şefi leonard bernstein, 25 ağustos 1918’de lawrence, massachusetts’de dünyaya gelmiştir.

harvard’dan 1939’da mezun olduktan sonra philadelphia’daki curtis institute of music’de eğitimini sürdürmüştür. bu okulda isabella vengerova ile piyano, fritz reiner ile orkestra şefliği, randall thompson’la da orkestrasyon çalışmıştır. 1940 yılında, boston senfoni orkestrasının o zaman yeni kurulmuş olan tanglewood yaz enstitüsünde, orkestranın efsanevi şefi serge koussevitsky’in asistanı olarak da görev yapmıştır.

bernstein, ilk kadrolu orkestra şefliği görevine new york filarmoni orkestrası’nda yardımcı orkestra şefi olarak 1943 yılında başlamıştır. 14 kasım 1943 günü, ünlü şef bruno walter (gustav mahler’in yakın dostu) hastalığı nedeniyle radyodan canlı yayınlanacak carnegia hall konserini yönetemeyeceği anlaşılınca, birkaç saat içinde görevi devralan bernstein çok başarılı olmuş ve klasik müzik çevrelerinde ilk defa üne kavuşmuştur. 1951 yılında şilili aktris ve piyanist felicia montealegre ile evlenmiştir. bu evlilikten üç çocuğu dünyaya gelmiştir.

1958-1969 yılları arasında new york filarmoni orkestrası’nın müzik direktörlüğünü yapan bernstein, pek çok müzikseverin gözünde bu orkestrayla özdeşleşmiştir. yaptığı 400’den fazla müzik kaydının yarısından fazlası bu orkestra ile yapılmıştır. 60’lı yıllarda yaptığı mahler senfonileri kayıtlarıyla bu bestecinin hakkettiği ilgiyi bulmasında büyük rol oynamıştır. aynı zamanda yakın bir arkadaşı olan amerikan besteci aaron copland’ın eserlerini de sıkça yönetmiş olan bernstein, 1953 yılında milano’daki teatro alla scala*’da başrolde maria callas’ın oynadığı cherubini’nin "medea" operasını yöneterek bu tiyatroda opera yöneten ilk amerikan orkestra şefi olmuştur.

"west side story"’nin müziğini 1957’de besteleyen bernstein, daha önce de wonderful town(1953) ve candide (1956) adlı broadway müzikallerini bestelemiştir. klasik müzik repertuarına ise üç senfoni (jeremiah (1943), age of anxiety ve kaddish (1963), chicester psalms (koro ve orkestra için, 1965) ve mass (1971) gibi değerli eserler kazandırmıştır.

23 ve 25 aralık 1989 tarihlerinde berlin duvarı’nın her iki tarafında verdiği ve beethoven’in 9.senfonisinin çalındığı "berlin özgürlük konserleri" ile dikkatleri üzerinde toplayan bernstein, son konserini 19 ağustos 1990’da, tanglewood’daki koussevitsky memorial concert’de boston senfoni orkestrasıyla vermiş ve şu eserleri çaldırmıştır:benjamin britten: three sea interludes, lennie bernstein: arias & barcarolles ve beethoven’in 7.senfonisi.

bernstain armoniydi, kompozisyondu gibi teorik bilgilere sahip olmakla akılda kalacak güzel melodiler yazabilmenin birbiriyle çok da ilişkili olmadığını söylemiş bir kitabında. bernstain, mahler senfonilerinin hepsini yönetmiş olan besteci ve orkestra şefidir. özellikle brassların tüm özelliklerini ortaya çıkaran yorumu ile mahler’i ne kadar iyi anladığını kanıtlamıştır. hepside takdire şayan yorumlardır.

son olarak şunu da belirtelim; dindar ailesi ve biseksüel olması arasında kalıp, özelikle hayatının son dönemlerinde çok zorluk çeken bestecidir ayrıca bernstein, 1990 yılında hayata gözlerini kapamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol