a farewell to arms

seeyouindisneyland
amerikalı bir ambulans şoförü (rock hudson), italyan ordusuna katılıp bir çatışmada sırasında yaralanınca genç ve güzel bir hemşire (jennifer jones) tarafından tedavi edilir. birbirlerine aşık olduklarını farkettiklerinde, savaşın dehşetinden uzaklaşmak, barış ve mutluluk aramak için kaçmaya karar verirler.


oyuncular: jennifer jones, rock hudson
yönetmen: charles vidor
all is fair in love and war
ernest hemingway’in bir romanıdır. bu romandan da anlaşılacağı üzere hemingway tam bir kadın düşmanıdır ve bunu kitabında vurgulamıştır.

frederic henry isimli şoförün catherine barkley ile yaşadığı aşkı ve savaş konusunu işler. ancak dikkatli okunduğu takdirde frederic hiçbir zaman kızı sevmemiştir ve her ne hikmetse bunu hemingway kitap sonunda öyle bir yazmıştır ki, okurlar frederic henry’e acır.
öncelikle, kitapta birebir kendi sözleriyle, catherine’i sevmediğini söylüyor ve ısrarla onunla ilişkiye girmeye çalışıyor.sonrasında, kız hamile kalıyor ve ısrarla henry ile evlenmeyi reddediyor çünkü sadece bebek yüzünden evlenmek istemiyor. henry’e tuzak kurmuş gibi hissediyor ve kendisine fahişe damgası vurulmasını kabul ediyor.
sonlara doğru, kaçmaya karar veriyorlar. nehirde giderken hamile kadına kürek çektiriyor. doğum yapacağı sırada ise sadece bir doktora gösteriyor. kendisi yaralandığında hemen başka doktorlara başvurmayı biliyor ama. ayrıca kız hastanede yaşam savaşı verirken çıkıp lokantaya gidiyor, içki içiyor.
kitabın en sonunda catherine öldükten sonra, hiçbir şey yapmadan çıkıp gidiyor. biz de adamcağız yalnız kaldı diye üzülüyoruz. kız ölmüş kimin umrunda?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol