rudolf hess

seeyouindisneyland
1894 yılında dünyaya gelen ve yahudi katliam emrinin veren ss subaylarından biri olan hess, 1920’den itibaren en yakınında yer alanlardan biri oldu. ne var ki, hitler’in yardımcısı olmasına rağmen nsdap iktidara gelip güce kavuştuğu zaman kendine devlet kademesinde önemli bir yer bulamadı.

mayıs 1941’de kendi kullandığı messerschmidt bf-110 uçağıyla ingiltere’ye gitti. amacı iskoçya’ya inip 1936 berlin olimpiyatları sırasında tanıştığı ve ileride hamilton dük’ü olacak clydesdale markisi’ni görmekti. gerçi marki daha sonra berlin olimpiyatlarında bulunmuş olduğunu kabul etmekle birlikte hess’i tanımadığını açıklamıştır.

marki’nin ona churchill ile bir görüşme ayarlayabileceğini ve böylece ingiltere ile almanya arasında süregelen savaşa bir son verebileceğini düşünüyordu. bu görevi çok gizlice planlamıştı, birkaç yakınından başka kimsenin, hitler’in bile, bu olaydan haberi yoktu. zaten hitler böyle bir girişimi asla onaylamazdı.

churchill hess’le görüşmeyi reddetti. savaşın bitmesini ingiltere’de hapiste bekleyen hess, nüremberg mahkemelerinde yargılandı ve suçlu bulundu. batı almanya’daki spandau hapishanesi’ne kondu. 1987 yılında hücresinde kendini asarak intihar etti.

hess, auschwitz toplama kampinin kumandanı idi. hess ikinci dünya savaşının sonunda kurulan nümberg mahkemelerinde bulunduğu "itiraflarinda", auschwitz’in içinde "wolzek" adi verilen özel bir imha kampi oldugunu, kendi komutasi altinda burada 2.5 milyon yahudinin öldürüldügünü söyledi. ve hess bu ifadesinden sonra ömür boyu hapse mahkum edildi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol