the charlatans

seeyouindisneyland
stone roses, happy mondays gibi grupların yükselttiği madchester platformuna; keyboard’da rob collins, gitarda jon baker, bas gitarda martin blunt ve bateride jon brookes’dan oluşan charlatans’da 1989 yılında eklendi. aralarına müzik dünyasının şüphesiz en etkileyici erkek vokallerinden ve açık sözlü, içine çekip alabilen şarkı sözlerinin mimarı tim burgees eklenmeden önce bir çok solistle yollarını açmaya çalışan topluluğun bir plak şirketiyle masa başına oturma istekleri başarısızlıkla sonuçlanınca 1990 yılının ocak ayında kendi plak şirketleri dead dead good’u kurup 12"lik ilk single’ları "indian rope"u piyasaya sürdüler.

rob collins’in keyboard’uyla güçlenerek mancherster çıkışlı benzerlerinden ayrılan single sayesinde charlatans kısa bir süre içinde bağımsız listelerde bir numaraya yükseldi. aynı yılın baharında beggars banquet’la anlaşan grup asıl önemli başarılarını bir kaç ay sonra piyasaya sürdüğü "the only one i know"la kazandı.

grubun ilk albümü "some friendly"den çıkan ikinci single ’the’da, ’the only one i know’un başarısını pekiştirdi nitekim single listelerde bir numaraya yükseldi. başarıyla girilen yolda 1991 yılıyla birlikte grubun önüne engeller de çıkmaya başladı. grup bu tarihte çıktığı amerika turnesi sırasında isimlerinin sonuna u.k. eklemeleri için zorlandı. bunun da nedeni charlatans adında 60’lı yıllarda kurulmuş los angeles’lı bir garage rock grubunun zaten bulunmasıydı.

turnenin ardından ingiltere’ye dönen ve royal albert hall’da bir konser veren charlatans’dan jon baker bu konserin ardından gruptan ayrıldığını açıkladı ve baker’ın yerine mark collins geçti. grubun yaşadığı sorunlar bununla da kalmadı. blunt yaşadığı şiddetli depresyonlar sebebiyle zor günler yaşıyor ve yaşatıyordu. sonunda charlatans’ın olumlunun yanında olumsuzun da yer aldığı farklı yorumlarla kabul gören ikinci albüm "between 10th & 11th" piyasaya çıktı.

charlatans’ın gün geçtikçe zayıflayan popülerliği 1992 yılında rob collins’in de adının karıştığı soygun sonucunda (olayın tamamen tesadüf olduğu savunulsa da) kaybolmaya yüz tutmuştu. 8 ay hapis cezasına çarptırılan collins tutuklanmadan önce grubunun üçüncü albümü için hazırlanan parçaların çalışmalarında bulundu. 1994 yılında piyasaya çıkan "up to our hips" eleştirmenler ve grubun hayranları tarafından olumlu eleştiriler alırken çıkan ilk single ’can’t get out of bed’ bir önceki albüm "between 10th & 11th"ın grubun üzerine getirdiği çelişkiyi de ortadan kaldırdı.

bu arada üçüncü albüm "up to our hips" piyasaya çıkmadan solist tim burgess, chemical brothers’ın ’life is sweet’ parçası için grupla işbirliği yaptı. 1995 yılında ise charlatans’ın yine listelerde bir numaraya kadar yükselen "the charlatans [uk]" albümü piyasadaydı. charlatans’ın piyasaya sürdüğü albümler ingiltere’de bir numaraya kadar yükselirken topluluk amerika’da istediği başarıyı elde edemiyordu öyle ki rob collins’in tutuklanması sebebiyle charlatans’ın amerika turnesi yarım kalmıştı. rob collins; topluluğun "the charlatans"dan sonra piyasaya süreceği bir sonraki albüm çalışmaları sırasında stüdyoya gelirken geçirdiği trafik kazası sonucu öldü.

collins’in grubun sound’u açısından önemli bir yerde olmasına rağmen charlatans, collins olmadan primal scream’den martin duffy’nin de yardımlarıyla "tellin’ stories" albümlerini piyasaya sürdü. 1997 yılında piyasaya çıkan ve yine listelerde bir numaraya yükselen "tellin’ stories"i 1999 tarihli ’the blond waltz’, ’impossible’ ve ’my beautiful friend’ gibi eminim bir çok kişinin rüyalarını kaçıracak kadar derin, sözlerin bir yerde mutlaka bittiğini kafanıza vurarak size hatırlatan şarkılara sahip olan "us and us only" takip etti. bir sonraki albüm ise geçen sene (2001) piyasaya çıkan tim burgess’in, karısından da oldukça etkilenerek yazdığı, kadınların erkeklerden daha önce geliştikleri ve bir erkeğin her zaman önünü açması için bir kadına ihtiyacı olduğunu anlatan ’a man needs to be told’, sex pistols’ın pretty vacant’ından alıntılarla yazılan ’you’re so pretty we’re so pretty’ gibi şarkıların yer aldığı ve son 10 yılın en önemli albümleri arasında sayabileceğimiz "wonderland" piyasadaydı.

charlatans uk 2002’de; "melting pot" adında bir toplama albüm, 1990 yılından 1997 tarihine kadar kaydedilen canlı ve video kayıtlarından oluşan bir dvd, amerika ve kanada’da yayınlanmayan, 2001 yılında manchester’daki evening news arena’da verdikleri konser sırasında kaydedilen parçaların yer aldığı "live it like you love it", ayrıca eski plak şirketleri olan beggars banquet’le anlaşıp "songs from the other side"ı piyasaya sürdüler. 2004’te ‘up at the lake’, 2006 yılında ise yeni plak şirketleri sanctuary’den ‘simpatico’yu yayınladılar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol