slowdive

seeyouindisneyland
neil halstead’in rüyasında gördüğü iki isim vardı grubun adını tayin edecek ; “slowdive” ve “slowburn”. nihayetinde 1989 yılının ekim ayında, ingiltere reading’de slowdive’a kararkılmış olarak neil halstead ve rachel goswell tarafından grup kuruldu.



kaydettikleri demolar ilk başlarda sadece eğlenmek içindi ve 1990’ ların başına kadar slowdive fikri hakim olamadı. en önemli değişiklik üçüncü gitarist christian savill’in gruba katılmasıyla oldu. savill dergide gördüğü “ kadın gitarist” aranıyor ilanına yazdığı içten mektup ile geri dönen tek kişi olmuş , gerekirse etek bile giyebileceğini söylemişti.



böylelikle gitar ve vokalde neil halstead , aynı hocadan gitar dersi aldığı mahalle arkadaşı rachel goswell; gitarda christian savill; davulda adrian sell ve basda nick chaplin ile slowdive stüdyoya girmiş oldu. ikinci demo creation plak şirketinin dikkatini çekmiş, gruba daha donanımlı imkanlarla baştan kayıt yapabilme olanağı sağlamıştı.



kendilerini henüz 20’li yaşlarda ingiliz shoegaze sahnesinin ortasında bulan slowdive post punk’ın daha atmosferik tarafında duran gruplardan etkilenmişti. creation plak şirketinin sahibi alan mcgee, prodüktör alan moulder ve my bloody valentine’ın gitaristi kevin shields; 90’lı yıllar başında ingiltere’de ortaya çıkan, manchester’a alternatif shoegaze tarzının, örnekleri olarak the byrds, jesus and the mary chain, cocteau twins, my bloody valentine , chameleons ve spacemen 3’yi göstermişlerdi.



kaydetmeye başladıkları demolar üzerine creation’dan gelen anlaşma teklifi sırasında sell üniversiteye gitmek için gruptan ayrıldı. sell’in yerine sadece ikinci 45’lik “morningrise”da bulunmak üzere bir yıldan daha az bir süreyle neil carter gelmişti. ikinci davulcununda ayrılmasıyla charlottes üyelerinden simon scott slowdive’a gruba dahil oldu. (simon’da daha sonra 1994 yılının mart ayında jaz kariyerine devam etmek üzere gruptan ayrılacak ve kuzey amerika turnesine çıkmadan hemen önce yerini ian maccutcheon’a bırakacaktı.)



scott ile yollarına devam eden slowdive 3. 45’likleri “holding our breath”i yayınladı. her iki 45’likte lush, moose, swervedriver, curve, ve blur’ün de yer aldığı ingiliz indie listelerinde kayda değer etki yaratmıştı. 1991 yılının eylül ayında ilk albümleri “just for a day” yayınlandığında , creation records’un en atmosferik ve tuhaf grubu onlardı. çıkış parçaları indie listelerinde ilk 10’un içine girip ingiliz basının ilgisini çekmeye yetecek kadar kaldıktan aylar sonra “blue day” isimli toplama albümleri piyasaya çıktı. bu toplamaya kaydettikleri ilk üç 45’liği, syd barret’ın golden hair parçası cover’ını ve "avalyn"’in enstrumental versiyonunu dahil etmemişlerdi.



1995’in nisan ayında creation, grubun üçüncü ve son stüdyo albümü olan “pygmalion”un çıkmasından kısa bir süre sonra grupla olan anlaşmasını bozdu. anlaşmanın bozulması vokallere eşlik eden goswell ve mccutcheon’un davuldaki varlığına rağmen solo çalışma sayılabilcek kadar halstead’ın imzasını taşıyan albümün amerika’daki basımını etkilemişti. chaplin ve savill’in de gruptan ayrılması üzerine üç kişi olarak yeni bir etiket arayışına düşen slowdive ‘ın 4ad’ye 3 günde kaydettiği 6 adet demo yolladığı söylentileri daha sonra doğrulandı, ve rachel, ian, neil 1995 yazında mojave 3’yi kurarak 4ad ile andlaşma imzaladı.



* slowdive creation’ın 2 şubat 1995 de irc üzerinden yayınladığı ilk gruptu.

* slowdive’ın basın bültenlerinden bir tanesinde elefant records’un ispanya’da piyasaya süreceği tribute albüm için galaxie 500’ün "fourth of july" parçasını coverlayacağı yazmaktaydı. albüm neyazık ki yayınlanamadı, bundan sonrada yayınlanırsa içinde slowdive coverı yer alamayacak.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol