sixteen horsepower

seeyouindisneyland
david eugene edwards: solist, banco ve gitar; jean - yves tola: perküsyon; pascal humbert: bas gitar ve double bas; steve taylor: gitar ve keyboard.

1968: denver / colorado çıkışlı, şarkılarında dinsel temelara yer veren, nick cave ve gun club’ın gotik tonlarını bizlere hatırlatan16 horsepower’ın solisti david eugene edwards; bir pederin torunu olarak dünyaya geldi. ve çocukluğunu da büyükannesi ve büyükbabasının yanında geçirdi.

çocukluğu hakkında hatırladığı ilk şeyler bir şehirden başka birine yolculuk etmek ve büyükbabasının brimstone sermonilerini dinlemekti. 17 yaşında evlenen edwards; büyükbabasının kilisesinden daha bireysel hristiyanlık öğretilerini bulabilmek için ayrıldı. 1982 edward’ın ilk grubu punk etkilerini gösteren rmc (restless middle class) kuruldu. 1984 david eugene edwards ve keven soll; bir echo & the bunnymen konserinde tanıştı. 1984 - 1985 jeffrey - paul norlander ilk grubu pavilion steps’de çalmaya başladı. edward da grup üyelerinden biriydi, grupta gitar çalıyordu.

1985 yılının mayıs’ında grup, 7 şarkıdan oluşan snow songs adlı albümlerini piyasaya sürdü. 1986 edwards, norlander ve slim cessna blood flower adlı grupta birlikte çalışmaya başladı. colarado’dan ayrılıp boston’a gittiler. colorado’ya dönmeden önce boston’da ancak dört beş kez çalma fırsatı buldular. 1987 blood flower 4 şarkıdan oluşan 7’’lik "come faithful and true"u piyasaya sürdüler. bu albümde gitarda edwards vardı. 1988 norlander; denver gentlemen’da çalmaya başladı. bu albümde edwards’la birlikte çalıyordu. 1989 los angeles çıkışlı grup; passion fodder "woke up this morning" albümünü piyasaya sürdü.

passion fodder’ın grup elemanları arasında ise; bateride jean-yves tola ve bas gitarda pascal humbert da bulunuyordu. 1989 veya 1990 norlander, erkek kardeşi ve edwards tekrar los angeles’a gitti. roger corman’ın hollywood stüdyoları’nda tola ve humbert’la tanıştılar. tola daha sonra denver gentlemen’a katıldı. humbert ise passion fodder’la çalışmaya devam etti. 1991 norlander, denver gentlemen’ın yeni varyasyonlarını oluşturabilmek için ilk denver’a dönen oldu. 1992 edwards denver’a geri döndü. dönmeden önce de pascal humbert’la birlikte 16 horsepower’ı kurdu. tola da kısa bir süre sonra gruba katıldı.

edwards ve tola da denver’a dönmeden önce grup; los angeles’taki cafe largo’da sadece bir konser verebildi. humbert ise denver’a dönmeyip los angeles’ta kaldı. burada aynı zamanda aktrist olan eszter balint’le çalışmaya başladı. denver’da soll bas gitarist olarak görevini sürdürdü. böylece 16 horsepower tam anlamıyla müzikal yaşamına başlamış oldu. 1994 "shametown’ 7" yayınlandı. 1995 ’16 horsepower’ ep’si yayınlandı. aynı yılın sonlarına doğru "sackcloth ’n’ ashes"ın promosyon kopyaları dağıtıldı. 1996 prodüktörlüğünü warren bruleigh’in yaptığı "sackcloth ’n’ ashes" piyasaya çıktı. almanya’da albüm 4 numaraya kadar yükseldi. violent femmes’dan gordon gano ise albümde yer alan süpriz isimdi. albümde gano; keman çaldı. gordon gano; edwards’ın etkilendiği en önemli isimlerden biriydi aynı zamanda.

edwards’ın etkilendiği diğer isimler arasında ise; bob dylan, leonard cohen, johnny cash, joy division, the birthday party / nick cave & the bad seeds, the gun club ve hungarian band muzsikas bulunuyordu. 16 horsepower’ın orjinal kadrosu da humbert’ın aralarına katılmasıyla oluştu. aslında ilk başta müzikal hayatına bas gitarist olarak başlayan humbert, grupta gitar çalmaya başladı. müzikal sebeplerden dolayı edwards ve tola; soll’un grup içerisinde yapması gereken görevleri de üstlendi. böylece soll; eski gitar dükkanda çalışmaya geri döndü. 1999 yılında kalamath brothers’a katıldı. soll’un yerine ise rob redick katıldı fakat grubun daimi üyesi olarak gösterilmedi. edward ve tola; rob redick’in değerinin verecekleri canlı performanslar sırasında görecekleri açıklamasını yaptı. 1997 redick resmi olarak sixteen horsepower’dan çıkarıldı. olay için tola "karşılıklı bir mutsuzluktu" dedi.

1999 yılında redicki candlebox’ın bas gitaristi oldu. humbert tekrar bas gitara geçti bu sırada aynı zamanda ilk defa double bass’ı da kullanmaya başladı. norlander ise sixteen horsepower’a çellosu, kemanı ve gitarıyla katıldı. prodüktörlüğü ve aynı zamanda albümde bir kaç parçaya da enstrümanlarıyla eşlik eden john parish tarafından yapılan "low estate" piyasaya çıktı. albüm 1997 yılında 9 numaraya yükseldi. 1998 norlander, avrupa turnesin’de gruba daha fazla eşlik etmeme kararı aldı. edward’a göre bunun sebebi, norlander’ın ailesine ve evine daha yakın olma isteğiydi. bu sırada grupta üstü kapalı bir takım müzikal değişimler gerçekleşti. 1999 yılının ilk yarısında norlander ve rebecca vera, hoitoitoi adında yeni bir grup kurdular. grubun neredeyse iki senedir gitar teknisyeni olan steve taylor ise sixteen horsepower’a katıldı. grubun 1996 yılında verdiği avrupa turnesinde bazı şarkılarıyla gitarıyla eşlik etti. aynı zamanda grubun kaydettiği bir parçada da adı geçti.

taylor ise redick’le birlikte hoss adındaki grupla çalışmaya başladı. 1999 şubat ayında sixteen horsepower’ın; şu anda çalışmalarını sürdürmeyen a&m plak şirketi’yle olan anlaşmaları iptal edildi. temmuzda ise grup; avrupa için glitterhouse’la anlaştı. aynı yılın sonuna doğru amerika için razor & tie adlı plak şirketiyle anlaşma imzaladı. 2000 prodüktörlüğünü bob ferbrache’ın yaptığı "secret south" ve sadece mail’la sipariş edilebilinen "hoarse" albümleri piyasaya çıktı. secret south’da keman çalan ve aynı zamanda asher edwards’ın da keman hocası olan elin palmer gruba turne sırasında eşlik etti. fakat temmuz ayından sonra elin palmer gruptan ayrıldı. asher edwards’da "secret south"da keman çalanlar arasında yer alıyordu. 2000 yılının ekim ayında humbert’ın enstrümental solo projesi olan "lilium"un ilk albümü "transmission of all the good - byes" yayınlandı. aynı yılın aralık’ında absolom plak şirketi’nden "introducing... the denver gentlemen" piyasaya çıktı. albümde yer alan tüm parçalar 1995 yılında kaydedilmişti. edwards denver gentlemen grubunun elemanlarından biri değildi. 2001 2001 yılının mart’ında grubun avrupa’da yer alan plak şirketi glitterhouse tarafından "hoarse" albümü yayınlandı. 2002 yılında, gruptan ‘sackcloth ‘n’ ashes’ albümünden sonra ayrılan gitarist keven soll’un tekrar topluluğa dahil olması ile beraber ‘folklore’ albümü kaydedildi ve ny’lı plak şirketi jetset’ten yayınlandı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol