silver jews

seeyouindisneyland
david berman, silver jews’ı 1989 yılında arkadaşları gitarist stephen malkmus ve baterist bob nastanovich’le birlikte kurdu. üçlü, virginia üniversitesi’nde okurken ectoslavia adıyla müziklerini icra etmekteydiler. üniversite bittikten sonra new york’a taşınıp burda bir apartman dairesini paylaşmaya başladılar. gruplarına silver jews adını koymalarının ardından yorucu geçen bir iş gününün devamında birlikte çalışıyor; genelde oldukça sert ve doğaçlama müzikler yapıyorlardı.

o sırada berman ve malkmus bir müzede bekçi, nastanovich ise otobüs şöförüydü. iş çıkışı ise grup insanların telesekreterlerine şarkı kaydediyordu. doğaçlama yapılan bu müzik siver jews’ın özelliği oldu. new york’a taşınmadan fakat okulu bitirdikten sonra malkmus, çocukluk arkadaşı scott kannberg’le pavement adındaki grubu kurdu.

fakat pavement’ın kazandığı başarı silver jews’ı gölgede bırakmış hatta pavement’ın yan projesi olduğu fikrini doğurmuştu. buna rağmen silver jews, gerek şarkı sözleri gerekse yaptığı müzikle david berman sayesinde ayakta duruyordu. grubun ilk kayıtlarında berman, silver jews’ın kendi adıyla ayakta durabilmesi için malkmus ve nastanovich’in kendi isimleri yerine takma adlar kullanmalarını istemişti. fakat kısa bir süre sonra grubun hayranları ‘hazel figurine’ ve ‘bobby n.’in kim olduğunu öğrendi. nastanovich’in pavement’a ilk albümleri slanted and enchanted çıkmadan önce ikinci baterist olarak katılmasıyla birlikte siver jews’ın bir yan proje olma fikri de tekrar gündeme gelmiş oldu.

hem berman hem de malkmus’un okuldan arkadaşı olan steve west ise her iki grupta da davul çalıyordu. (silver jews’ın “dime map of the reef” albümünde ve pavement’ın “watery domestic” albümünden sonraki tüm çalışmalarında.) bu arada bazen silver jews’ın pavement’a olan bağlantıları konusunda takındığı tavır başarılı oluyordu. örneğin drag city plak şirketi’nin patronu dan koretsky, pavement’ın verdiği bir konser sırasında berman’la tanışıp silver jews çalışmalarını duyma fırsatı bulmuş ardından da grupla anlaşma imzalamıştı.

silver jews’ın; drag city’den piyasaya sürdüğü ilk ep 1990 tarihli “dime map of the reef”in ardından berman, university of massachusetts’e kaydolu ve burada şehrin yerli gruplarından scud mountain boys ve new radiant storm king elemanlarıyla tanıştı. okul hayatı, berman için şarkı sözü yazmaya zaman bulabilmesi demekti ve sonunda yeni bir albüm için yeterli materyale sahip oldu. bu çalışmalar da 1994 yılında piyasaya çıkan starlite walker’da yer aldı. ayrıca yeni albüm berman’ı, malkmus ve nastanovich’le (bu defa albümde kendi adlarını kullandılar) tekrar bir araya getirdi.

war comet ve silver palace gibi farklı gruplarla çalışmanın yanı sıra berman, silver jews’ın üçüncü albümü “the natural bridge”in kayıtlarını, new radiant storm king elemanları ve drag city sanatçılarından aynı zamanda da prodüktör rian murohy’le birlikte 1996 yazında kaydetti. aslında berman bu albümü malkmus, nastanovich ve scud mountain boys elemanlarıyla birlikte kaydetmeyi planlıyordu fakat bu gerçekleşemedi. 1998 tarihli “american water” albümü orjinal silver jews kadrosunu tekrar bir araya getirdi. berman’a bu albümde malkmus’un yanı sıra yeni silver jews üyesi bas gitarist mike fellows, baterist tim barnes ve piyanist chris stroffolino da eşlik etti. 2005 yılında ise grup drag city etiketli, kayıtları memphis’deki tarihi easley-mccain stüdyolarında yapılan ‘tanglewood numbers’ piyasaya sürüldü.

silver jews diskografisi: 1994 starlite walker, 1996 the natural bridge, 1998 american water, 2001 bright flight, 2005 tanglewood numbers

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol