richey james edwards

seeyouindisneyland
manic street preachers üyesi richey edwards kayboldu. polisin 3 haftadır süren arama çalışmaları sonucu terk edilmiş bir araba bulundu.

polis 1 şubat’tan beri kendisinden haber alınamayana manic street preachers gitaristi richey edwards’ın hayatından endişe duyuyor. uzun süredir tuhaf davranışlar sergilyen edwards’ın nerede olduğu bilinmiyor.

polis 17 şubat cuma günü edwards’ın terk edilmiş arabasını severn köprüsü yakınlarındaki auste service station’da buldu.

richey, batı londra’da yer alan bayswater caddesi’ndeki embassy otel’den 1 şubat günü sabah 7 sularında geride ilaçlarını, tuvalet eşyalarını ve toplanmış bavulunu bırakarak çıktı. richey’nin yanında yaklaşık £2,000 olduğu tahmin ediliyor. dedektifler richey’nin uzun süredir devam eden depresyonundan kurtulmak için kredi kartlarını, prozac’ını, pasaportunu bıraktığı cardiff bay’deki evine doğru yola çıktığını düşünüyor.

cardiff polisinden dedektif frank stockholm bundan sonra severn haliç’ini araştıracaklarını söyledi. dedektif; “nehir gelgitler yaşıyor bu yüzden makineler, kullanarak nehrin dibini araştıramıyoruz. fakat kimliği belirlenemeyen bedenlerin olup olmadığını araştırıyoruz. her zaman için olayın positif yönünden bakmalıyız. edwards’ın arabasını bulduğumuz servis istasyonu bir başka otobana bağlanıyor dolayısıyla kendisi rahatlıkla başka bir araçla yoluna devam edebilir”

richey, manics’ solisti james dean bradfield’la birlikte yeni albüm promosyonu için amerika’ya gidecekleri gün kayboldu.

richey’nin babası graham edwards “rock ‘n’ roll camiası içinde oldukları için her zaman için stres içindeydiler, olayın bununla ilgili olduğunu düşünüyorum. bu karakter olayından çıkmış durumda, herkes onun için endişeleniyor. eğer yalnız kalmaya ihtiyacı varsa sorun değil. eğer çözüme ulaşması gereken bir problemi varsa unutmasın ki ona her zaman destek veren bir ailesi ve onu çok seven grup arkadaşları, dostları var”.

manic’s bas gitaristi nicky wire “eğer richey geri dönmek istemiyorsa sorun değil. sadece bize telefon açmasını veya bir haber göndermesini istiyoruz. onun için çok endişeleniyoruz. daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştı.”

richey’nin kaybolmadan önce bankadan £200 çektiği ve o günden sonra da hesabına hiç dokunulmadığı açıklandı.

2 şubat’ta manic street preachers menajeri martin hall tarafından londra’daki harrow road polis istasyonu’na richey’nin kaybolduğu rapor edildi.

manic street preachers’ın plak şirketi sony’den rob stringer; “her zaman positif bir ruh hali vardı. provalara devam ediyorlardı ve her şey normal gözüküyordu. 6 yeni şarkı kaydetmişlerdi ve bunlardan ikisi richey’e aitti. richey, james’le birlikte amerika’ya gitmekten söz ediyordu. o sabah james odasına gitmiş fakat richey çıkmıştı. kıyafetlerini odasında bırakmış ve anladığımız kadarıyla wales’a gitmişti, hepsi bu. insanları bu kadar endişendiren şey geride hiç bir iz bırakmamış olması. richey iyi görünüyordu. grup içinde herhangi bir tatsızlık, anlaşmazlık yoktu. fakat geçen sefer hastaydı, ailesi ve grubun menajeri onu hastaneye götürmek zorunda kalmıştı. herkes böyle bir şeyin olabileceğini biliyordu fakat bu defa bunu kimse önceden tahmin edemedi” dedi.

richey’nin en yakın arkadaşı byron james “richey sebebi olamayan bir şeyi asla yapmaz. çok akıllı biridir. normal şartlar altında böyle ortadan kaybolmaz. hepimiz gerçekten onun için çok endişeleniyoruz. umarım bizimle irtibata geçer. bana göre çok esrarengiz bir durum bu. geçen hafta annesi bana telefon açıp ‘richey’i gördün mü?’ diye sormuştu. telefon açması da çok tuhaftı çünkü richey sorumluluklarının farkındaydı ve turneye çıkacaklarını biliyordu. annesi onun nerede olduğunu veya ne yaptığını her zaman bilirdi.”

di stockholm “richey’nin ailesi onun için çok endişeleniyor. onlar ve grubun diğer elemanları özel hayatının gizliliğine saygı duyuyor. sadece iyi olup olmadığını bilmek istiyorlar. eğer bunu görebilseydi sadece bize veya ailesinden bir kişiyle temasa geçmesini isteyecektik ondan. olayın detayları polis tarafından tüm dünyaya yayıldı. sadece bizimle temasa geçmesini istiyoruz.”

richey kaybolmadan iki hafta önce saçlarını kesmişti. arkadaşları richey’nin saçlarını kazıdığını ve kafaderisine iki çizik attığını söylediler. bu nedenle önceki haline göre oldukça farklı görünüyordu. plak şirketi temsilcileri onu bu haliyle ancak bir nme okurunun fark edebileceğini söyledi.

arkadaşları onun sahte bir pasaportla avrupa’ya gitmiş olabileceği ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

richey kaybolmadan altı ay önce zihinsel yorgunluk ve depresyon şikayetleri yüzünden özel bir kliniğe yatmak istediğini söylemişti. o zaman james dean bradfield “o kadar hastaydıki hemen hastaneye yatması gerekiyordu. durum öyle bir noktaya geldi ki kendi küçük takıntılarıyla bile başa çıkamıyordu. kendi efsanesini ölümsüzleştirmeye çalıştığını veya ikonlaşmaya çalıştığını söylemek üzerinde durduğumuz noktanın yanında kalıyor. bu noktayı geçtiğinizde birinin gerçekten çok hasta olduğunu göryorsunuz.”

aynı zamanda richey gruba son ana kadar şarkı sözlerini tamamlayarak destek çıktı. neden gittiğine dair hiç bir not bırakmamış olsa da. martin hall “gruba bir çok şarkı sözü sundu, bu endişe verici olabilir fakat o şarkı sözü yazarıydı ve o da bunu yapıyordu.”

manic street preachers o zamandan beri 2 avrupa konserini - viyana (şubat 11) ve prag (12) – ve 8 mart ve 9 nisan tarihleri arasında 26 gün sürecek amerika turnesini iptal etmek zorunda kaldı. grup aynı zamanda ’judge dredd’ filmi için hazırlayacakları şarkının kayıtlarını da ertelemek zorunda kaldı.

bu arada grubun basın sözcüsü fransız ulusal radyosunda 16 şubat’ta yayınlanan programda gitaristin intihara teşebbüs ettiğine yönelik iddia’nın yanlış olduğunu kanıtladı. “richey kayboldu. kimse onun nerede olduğunu bilmiyor. fakat onu gören biri varsa polisle irtibata geçmesi lazım.” dedi.

richey’nin babası graham; “lütfen bizimle irtibata geç richey. herkes senin için çok endişeleniyor.”.

bölüm 2:

yazının orijinali 4 mart 1995’te nme dergisi’nde yayınlanmıştır:

richey manic 4 haftadır kayıp

polis manic street preachers gitaristi richey edwards’ın kaybolmasını (iyi olduğunu umduklarının altını çizerek) “esrarengiz” olarak nitelendirdi.

dedektifler richey’i kaybolduğu gün 1 şubat’la; terk edilmiş olarak bulunan l519hkx numarasıyla kayıtlı vauxhall cavalier arabasını buldukları 14 şubat tarihleri arasında arabanın yakınlarında onu bulmaya çalıştıklarını söyledi.

yazının orijinali 4 mart 1995’te nme dergisi’nde yayınlanmıştır:

motorcar emptiness: manics esrarı hala çözülemedi

richey edwards bir aydır kayıp. nerede olduğuna dair tek ipucu severn köprüsü yakınlarında bulunan terk edilmiş arabası. andy richardson efsaneyi bir araya getirmeyi umut ediyor.

richey edwards’ın arabasını bıraktığı servis istasyonu; iş adamları, yolcular ve genç aileler ziyaret ediyor. severn köprüsü’nün üzerinden görülmeye değer bir manzara var. burası tam olarak richey’nin sevgililer gününde gümüş rengi vauxhall cavalier arabasını bırakıp kayıplara karıştığı yer. burası izin sona erdiği yer.

richey’nin arabası şimdi ailesinin blackwood’daki bungalovunun bulunduğu çıkmaz sokağın yokuşunun ucunda duruyor. hala tertemiz. olayı araştıran dedektifler hiç bir notun, bir yere saklanmış eşyanın ve nereye gittiğine dair herhangi bir belirtinin olmadığını açıkladı.

aynı dedektifler şimdi 1 şubat’la 14 şubat arasında edwards’ın arabasını gören nme okurlarından ve geçen dört haftada kendisini görmüş olabilecek otelin sahiplerinden yardım bekliyor.

araştırmayı takip eden dedektif frank stockholm nme’e “her zaman bir açık kapı bırakıyoruz. bir otelde veya hastanede olma ihtimali var. aynı zamanda ingiltere’den ayrılmış da olabilir ve belki biri onu havaalanında görmüştür. nerede olduğuna dair bilgisi olan herkesten yardım bekliyoruz” dedi.

newport’tan bir yetkili richey’nin çok az arkadaşı olduğunu söyledi.

en yakın arkadaşı byron harris ise oldukça endişeli. richey’i bulabilmek için herşeyi yapabileceğini söylüyor. “onun nerede olduğuna dair en ufak bile bir fikre sahip olan herkes lütfen polisle irtibata geçsin” diyor.

“onu tanıyan herkes çok üzülüyor. bütün bakış açıları kapandı ve kimse ne yaptığını bilmiyor. onun görmeye veya kalmaya gidebileceği bir kişinin olabileceğini dahi düşünemiyoruz. bu da artık insanlardan yardım istemenin zamanı gelmiştir demek. onu veya arabasını gören veya onunla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olan herkes. defalarca nerede olabileceğini düşündüm fakat bir sonuca ulaşamadım. şimdi yapabileceğimiz tek şey beklemek.”

polis, richey bayswater caddesi, londra’da yer alana embassy otel’den 1 şubat’ta ayrıldığından beri herhangi bir görgü tanığıyla irtibata geçemedi. ellerine geçen tek positif ipucu severn köprüsü yakınlarında buldukları arabası oldu.

arabanın bulunduğu servis istasyonunun sahibi tom cassidy; “arabası 14 şubat’ta park görevlilerimiz tarafından fark edildi. çarşambadan beri orada olduğunu görünce bana haber verdiler. ben de polise haber verdim. çünkü araba çalıntı olabilirdi tek bildiğim de buydu. çarşamba günü de herşey ortaya çıktı.”

cassidy, elemanlarından hiç birinin onu görmediğini ve servisin yakınındaki otel personeli de edwards’ın oda rezervasyonu yaptırmadığını belirtti.

cassidy; “araba kilitliydi ve ne olduğuna dair herhangi bir ipucu yoktu. şüphelenecek hiç bir durum yoktu ortada, bir çanta veya not veya görebileceğimiz herhangi bir şey. bizde herkesin bildiğinden daha fazlasını bilmiyoruz. yardımcı olabilmeyi isterdik fakat tek bildiğimiz burada kilitli duran bir arabadan başka bir şey değil. kimse onu burada görmedi. fakat daha sonra bir çok kişi geldi buraya.”

di stockholm: “daha fazla ipucu elde edene kadar elimizden başka bir şey gelmiyor. endişelendiğimiz tek şey şu anda güvende olup olmadığı. eğer güvenliğini göz önünde tutup bizimle irtibata geçmeye hazırsa ve eğer istediği şey vereceği bilgileri kimseye ulaştırmamamızsa bunu ailesi dışında kimseye bildirmeyeceğimizi temin ederiz. eğer kendini iyi hissetmiyorsa ve tıbbi desteğe ihtiyacı varsa bunu da ayarlayabiliriz, bir polis doktorunun kontrolünden geçebilir ve eğer isterse sonrada gidebilir. sadece bizimle irtibata geçmesini istiyoruz.”

di stockholm; richey’nin kendine zarar verdiği konusunda herhangi bir delile ulaşmadıklarını söyledi. kuşkulu ölüm olaylarını araştıran yetkililer ve diğer polis görevlilerinin düzenli kontrolleri yaptıklarını fakat hiç bir bulguya ulaşılmadığını söyledi.

“m4 veya m5 karayollarına geçmiş ve istikametini değiştirmiş olabilir. hatta ülkeyi bile terk etmiş olabilir. umudumuzu yitirmiyoruz. her yerde olabilir.”

newport, blackwood ve cardiff’ten arkadaşları, müzik camiasından tanıdıkları richey’nin kaybolmasından son derece üzgün olduklarını söylediler. edwards’ın halk tarafından son görüldüğü yer olan tj’in klübündekiler de olayı duyunca çok şaşırdıklarını söyledi.

klübün müdavimlerinden biri “gittiğinden beri herkesin düşündüğü şey buydu. insanların yüzünde bunu görebilirsiniz. onun tanıdıklarının morali her zaman kötüdür. herkes ona saygı duyardı, grubunu sevmeyenler bile.”

manics’le ekim ayında turneye çıkan dub war grubundan jeff rose “bizim manics’le turneye çıkmamızı sağlayan kişi odur. turneye çıktık ve mükemmel geçti. anlaşma yapmadan önce bile bütün konserlerimize gelirdi, t-shirt’lerimizi ve 45’liklerimizi satın alırdı. çok “cool” biriydi. fakat şimdi çok endişeliyim. bu çok korkutucu. annem eğer ben de onun gibi kaybolsaydım bunun çok korkunç olacağını söyledi. kimsenin onun görmemiş olmasından dolayı çok endişeliyim. umarım iyidir. onun gibi birinin kaybolmasından dolayı çok üzgünüm, çünkü o çok iyi bir adamdı.”

gal müziği komitesine ait novocaine’den steve evans; “buradaki insanlar için çok şey ifade ediyordu. bir manics hayranı değilim, bir albümleri bile yok bende, fakat bir ahbaplık ruhu bir ahbaplık ruhu’dur. hepimizin dileği aynı umarız geri döner. fakat olanları düşününce çok üzücü olduğunu görüyorsunuz. umarım biri bir şey yapar, biri gelir ve ‘ben onu gördüm’ der. umarım kafasına uygun birini bulmuş ve onunla gitmiştir şimdi de mükemmel vakit geçiriyordur. olabilecek her güzel şeyi hak ediyor o. bu çok acıklı ama en azından birileri bir şey biliyordur.”

bu arada eski dostu gouge’dan jayne thomas;

“kaybolduğu için herkes kendini harap ediyor. richey’i en son temmuz ayında gördüm ve iyi olmadığını söylüyordu. fakat bu adam herkes için esin kaynağı olmuştu, benim için de öyle. eğer sadece kafasını toparlamak için gittiyse bir müddet sonra birimizi mutlaka arayacaktır.”
angelus
kendisini hala saygı ve sevgi ile andığımız, bir zaman sonra kalkıp dönecekmiş umudunu sebepsizce içimize ekmiş olan güzel insan.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol