pavement

seeyouindisneyland
gizli fakat bir o kadar edebi anlatımlara sahip olan şarkı sözleri, hiç beklemediğiniz bir anda yaptıkları geri dönüşleri ve lo-fi kaydettikleri albümleri ile pavement 90’lı yılların amerikası’nda underground kültürünün en önemli isimlerinden biri oldu. aslında pavement ve sebadoh yine 90’lı yıllarda lo-fi akımının öncülerindendir.

grubun en önemli özelliği belki de şarkı sözlerinde kullandıkları akıllıca hareketlerdir. amerika ve ingiltere’de bulunan bir çok grupta pavement’ın bu özelliğini taklit etmiştir. stephen malkmus virginia üniversitesin’de öğrenimini tamamladıktan sonra stockton’a geri döndü ve burada çocukluk arkadaşı scott kannberg’le bilikte 1989 yılında pavement’ı kurdu. pavement 7" lik ilk ep’si "slay tracks"i 1989 yılında çıkardı. bu ep 800 dolar maliyetle gary young’a ait olan yerel bir stüdyoda kaydedildi ve ikilinin kendi plak şirketi olan treble kicker’dan piyasaya çıktı. ep’den sadace bir kaç yüz kopya basılmış olsa da aralarında dj john peel’da olmak üzere underground camiasının önemli isimlerinin dikkatini çekmeyi başardı. bu önemli bir adımdı çünkü ep’den sadece bir kaç yüz kopyanın basılmış olmasının yanı sıra basın tarafından ne grubun kendisi ne de albüm tanıtıldı. 1990 yılında piyasaya çıkan "demolition plot j-7" ile birlikte grup kendilerine ait olan bu sound’u da güçlendirdi.

bu arada pavement, dreg city records’la anlaşma imzaladı ve "demolition plot j-7"ın kayıtları sırasında aralarına gary young’ı da ekledi. fakat grup, 1991 yılında piyasaya çıkan "perfect sound forever"a kadar hiç bir konser vermedi. 1991 yılında verdikleri ilk konserin hazırlıkları sırasında pavement aralarına bas gitarist mark ibold’u ve malkmus’un üniversiteden arkadaşı olan baterist bob nastanovich’i de ekledi. bu yeni line-up grubun "slanted and enchanted" albümünde ilk kez pavement dinleyicilerinin karşısına çıktı ki bu arada pavement hiç bir albümünü tam kadro olarak kaydetmemiş, sadece iki eleman, malkmus ve kannberg’in birlikteliği şeklinde gelişmiştir olaylar.

"slanted and enchanted" 1992 yılında matador records’tan çıkmadan önce hatta daha promosyon cd’ler dağıtılmadan önce bir çok müzik eleştirmeni tarafından olumlu eleştirilerle karşılanıp basında adından oldukça söz ettiren bir albüm ve grup olma özelliğini yakaladı. hatta bu olumlu eleştiriler pavement’ın uzun dönem dinleyicileri ve basının da dışına taşıp sokaktaki insanlarında diline dolandı. pavement bu başarısını, çok az şehirde gerçekleşmiş de olsa, bir dünya turnesiyle tanıttı.

bu arada young’ın bu turne sırasındaki davranışları da uzun süre konuşuldu. çünkü young, dinleyicileri kapıda karşılayıp ellerini sıkıyor bir nevi onlarla tanışıyor ve konser sırasında da sıcak davranışlarıyla yakalanan bu elektriğin kaybolmasını engelliyordu, bazende fazla içki yüzünden yürüyemeyecek hale geliyordu. sonuçta 1993 yılında young’ın gruptan ayrılmasına karar verildi. young’ın grupla birlikte olan son çalışması ise yine 1992 tarihinde piyasaya çıkan "watery domestic" ep’si oldu. young’ın yerine ise bob nastanovich’in bir arkadaşı olan steve west geçti. west’in gruba katılmasından kısa bir süre sonra çıkartmış oldukları ilk ep’ler drag city’nin 1993 yılı koleksiyonunda "westing (by musket and sextant)"da derlendi. pavement’ın sound’unda da young’ın ayrılmasının ardından belirgin bir farklılık gözlendi. bunda grubun diğer elemanlarla birlikte her zaman çalışacak bir bateriste sahip olması ve gerçek stüdyolarda bu çalışmaların yapılmasının büyük etkisi vardı.

bazı kişiler grubun "slanted and enchanted" albümünden sonra piyasaya çıkan 1994 tarihli "crooked raind, crooked rain" albümünün grup için bir dönüm noktası olduğu fikrini savundular. albüm amerika listelerine 121 numaradan girip yine albümden piyasaya çıkan single ’cut your hair’da single’lar listesinde 10 numaraya kadar yükseldi ayrıca mtv tarafından da oldukça desteklendi. fakat bu desteklenme aynı zamanda grubun asla bir mainstream grubu bir star olamayacağını da bir kez daha ispatladı; pavement bir underground kültürü olarak kalmalıydı. "crooked rain"in ardından pavement çok seyrek olarak kayıtlarla ilgilendi.malkmus ve nastanovich aynı zamanda starlie walker’a ve silver jews’ın projelerine de katkıda bulundu.

pavement 1995 yılında piyasaya sürdükleri "wowee zowee" ile geri döndü. daha geniş ve eklektik bir düzen üzerinde oturtulmuş olan bu albümle birlikte pavement bir kez daha underground kültürün içinde olduğunu ve buradan kopmasının ne kadar zor olduğunu ispatlamış oldu. "wowee zowee" ile birlikte grup yine eleştirmenler ve grubun hayranları tarafından tarafından tam not aldı. aynı zamanda grup düzenlenen beşinci lollapalooza’da da beck ve sonic youth gibi sanatçılarla sahne aldı. fakat grubun beklediği bir izleyici potansiyeli bu festivalde bulunmuyordu. pavement 1996 yılına "pacific trim" ep’lerini piyasaya sürerek başladı, senenin geri kalan bölümünde ise bir sonraki albümlerinin kayıtlarına ayırdılar.

prodüktörlüğünü mitch easter’ın yaptığı "brighten the corners" 1997 yılında piyasaya çıktı. albüm, amerika müzik listeleri’nde 70 numaradan giriş yaptı. çıktıkları dünya turunun ardından pavement 1998 yılının ikinci yarısında dinlenmeyi tercih etti. bu sırada malkmus ve kannberg’de solo çalışmalarına ağırlık verdi. malkmus yeni silver jews ve pavement parçalarını scarnella’yla birlikte los angeles’da veridiği iki konserde tanıttı. kannberg ise one night stand adındaki yardım konserinde half five quarter to six’de bateri çaldı. bu arada kannberg daha sonra adı amazing grease olacak ve aralarında psych-pop gruplarından oranger’ında olduğu pray for mojo adındaki kendi plak şirketini kurdu. aynı yılın sonbaharında pavement tekrar bir araya geldi ve prodüktör nigel godrich’le birlikte "terror twilight"ı kaydetti. bu arada jonny greenwood albüm kayıtları sırasında gruba armonikasıyla eşlik etti. 1999 yılında piyasaya çıkan "terror twilight" yine olumlu eleştiriler aldı fakat kannberg "terror twilight"ın bir pavement albümünden çok bir stephen malkmus albümü olduğu kanısındaydı.

"major leagues" ep’sinde kannberg’in louder than you think’den gary young’la birlikte kaydettiği parçalarda yer alıyordu. bu arada kannberg, malkmus’un solo çalışmaları pavement’ın diğer elemanlarının bir şekilde dışlandığını bu da grubun sonunun gelmek üzere olduğunu ve aslında 20 kasım 1999 tarihinde londradaki brixton akademisi’nde verdikleri konserde pavement olarak müzikal yaşamlarını bitirdiklerini söylüyordu. bu konserde malkmus seyircilere, bunca senedir onlarla birlikte oldukları için teşekkür ediyordu. fakat grubun plak şirketi olan matador, pavement’ın sadece bir boşluk içinde olduğunu belirtiyordu ki 2000 yılının baharında malkmus’un ve kannberg’in ayrı ayrı solo projeleriyle ilgilendikleri açıklandı. kannberg’in gary young’la birlikte gerçekleştirdiği projesi "preston school of industry", malkmus’un projesinin adı ise önce "the jicks" daha sonra "stephen malkmus and the jicks" oldu. bu projede malkmus’la birlikte "dharma bums" ve "fastbacks"den baterist john moen ve daha önce "minders"la da birlikte çalışmış olan bas gitarist joanna bolme’da bulunuyordu.

malkmus’un 2000 yılında spin’e verdiği röportajda grubun dağıldığı bir kez daha onaylanıyordu. bu arada ibold ve nastanovich’de grubun yaşadığı bu boşluk sırasında yan projelerle ilgilendiler. ibold kendi plak şirketini kurdu; west yine yan projesi olan "marble valley"le birlikte bir albüm kaydedip turneye çıktı. 2000 yılının sonlarına doğru stephen malkmus’un kısaca "stephen malkmus" olarak bilinen albümü "swedish reggea" piyasaya çıktı, o ve jicks’in 2001 yılında elastica’dan justine frischmann’ında konuk gitarist olarak katılacağı bir turneye çıkacağı, nastanovich’inde grubun yol menajeri olacağı açıklandı. kannberg ve grubu da 2001 yılında konserler vermeye başladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol