beastie boys

seeyouindisneyland
beastie boys’un hikayesi mca adıyla bilinen adam yauch (5 ağustos 1964) ve mike d. adıyla bilinen michael diamond’un (20 kasım 1965) new york’ta bad brains konserinde karşılaşmalarıyla başlamıştır. adrock adıyla bilinen adam horovitz (31 ekim 1966) ise gruba, rockland’deki funky four plus one more şovunda katıldı. fakat bu sırada grup son halini oluşturmamıştı. davulda kate schellenbach, gitarda john berry, basta yauch ve vokalde mike d.’nin bulunduğu beastie boys’un bu ilk versiyonu 1981 yılında oluştu.

grup hardcore punk parçalar çalıyordu. new york’ta underground klüplerde sahneye çıkıyorlardı. 1982 yılında ise "7" polly wog stew ep"lerini yayınladılar. kısa bir ayrılıktan sonra, 83 yılında, sırasıyla luscious jackson ve thwig’in üyeleri olacak kate ve john gruptan ayrıldı ve onların yerine adrock girdi. bu yeni birleşmeyle birlikte "cookie puss ep"lerini yayınladılar. bu, onların ilk hip-hop tarzlarını gösterdikleri albüm oldu. gerçekten başarıyı yakaladıkları albüm ise b-side "beastie revolution" ile oldu. bu sırada, british airways grubun bir parçasını izinsiz bir şekilde televizyon reklamlarında kullandı. açılan dava başarıyla sonuçlandı ve grubun üyleri dava salonundan ceplerinde 40.000 $’la ayrıldılar. bu para ile chinatown’daki ilk ortak evlerini aldılar. youch evlerini " tonlarca fare vardı, tavan 5 karış tepemizdeydi ve görebildiğimiz tek manzara herkesin çöpünü attığı bir havalandırma boşluğuydu." diye hatırlıyor.

1984’de beastie boys, nyu öğrencisi ve ac/dc saplantısı olan rick rubin’le anlaştı. mike d. "bir dj’e ihtiyacımız vardı ve rick gereken bütün teçhizata sahipti." diyor ve ekliyor "her şeyden önemlisi bubble machine’i vardı bu bizi derinden etkiledi." genç yaşta rap müziği yönetim şirketinin başında bulunan russel simmon ve ortağı olan rush daha sonra piyasanın en önemli şirketleirnden biri olacak olandef jam’i kurdular. ilk anlaşma imzaladıkları grup ise 1985’de beastie boys oldu. bu olayı "she’s on it" hit single’larını çıkarmaları takip etti. bu parça beastie boys üyelerinin de bir bölümünde gözüktükleri "krush groove" adlı filmin soundtrack’i için düzenlenmişti. ve yaptıkları ilk büyük tur run dmc ile birlikte katıldıkları madonna’nın like a virgin turuydu. çok şaşırtıcı bir şekilde bir sonraki turlarında gruba düşmanca bir tavır sergilendi fakat buna rağmen yapabildiklerinin en iyisini yaptılar. ..

grubun basın sözcüsü bill adler bu olaydan sonra yaptığı açıklamada , "sahne önüne bir sürü 15 yaşında madonna hayranı bir anda bağırınmaya başladı ’bizi sevmiyomusunuz diye’" dedi ve şöyle devam etti "kulakları sağır eden bir yuhlama sesi vardı... böylece mca bağıranlardan birinin üzerine atladı boğazını sıkıp seyircileri grafiksel bir dille aşağılamaya başladı. bu punk tarihinin en harika dakikalarından biriydi." dedi.

ilk albümleri licensed to ill’in piyasaya çıkması ve bunu takip eden başarısız bir turla birlikte grup adlarını müzik tarihine de kazımış oldular. beastie boys, gürültülü, kaba, seksist ve yalın bir aptallığı olan müzik türleriyle farklı bir ilk izlenim yarattılar. ingiltere’de medya beastie boys’un yeni nesil üzerinde gerek yaptıkları stripticzi kızların da bulunduğu ve kargaşa çıkaran konserleri gerek dev budweiser kamyonları ve gerekse 25 ft’lik su basınçlı penis maketiyle kötü örnek olacağını savunuyordu. "prodüksiyondan bir çocukla oturuyorduk" diyor mike d." kim dedi biri dedi, sahnede istediğiniz her şeye sahip olabilirsiniz dedi biz de peki öyleyese dev bir erkeklik organına ne dersiniz dedik. o da tabii ki dedi. tanrının tokmağı gibi klişeleşmiş rock tarzlarıyla dalga geçiyoruz" diyor.

liverpool için unutulamayacak olan bu konserin sonunda adrock saldırı suçundan tutuklandı. neyseki sonradan adrock temize çıktı ve "licensed to ill" amerika’da pop ve r&b listelerinde her şeyi alt üst etti. 6 haftada 750.000 kopya tükendi. ve bu müzik tarihine rekor satışı olarak geçti. 88’den beri def jam’le legal bir mücadele sürdüren beastie boys haklarının ödenmemeye başlaması üzerine def jam’den ayrıldı ve californiya’ya yerleşti. burada capital recors’la anlaşma imzaladı. dust kardeşler’le yaptıkları birlikte müziklerinde bir devrim daha gerçekleşti. mike d "bizi sample’lar ve sequencer’larla tanıştırdılar. bunları görünce delirdik." diyor. yoğun katmanları ve ağır sampling’leriyle "pauls boutique"le hip hop müziğine yeni bir ivme kazandırdılar. böylece klasik tarzlarını da bir kenara bırakmış oldular. bulundukları son plak şirketi beatie boys’a, artık kendi plak şirketlerini kurma vaktinin geldiğini farkettirdi. böylece skateboard alanı şeklinde olan g-son stüdyosu ile grand royal kuruldu.

mca’nin tibet ve budizm’e olan ilgisini keşvetmesi ve nepal’e gitmesi de bu sırada gerçekleşti. geri dönüp stüdyoya girdiklerinde "check your head" ortaya çıktı. albümdeki etnik havaya da mca’nin tibet macerası sebep oldu. rap, funk ve jazz’ın birleşiminden oluşan albümün en başarılı single’ları "jimmy james" ve "so what’cha want" çıktı. beastie boys, 1994’de çıkardıkları "ill comunication" albümleriyle bir kez daha gündeme geldiler. albüm direk bir numaraya yükseldi ve gruba yeni bir hayran kitlesi kazandırdı. bununla birlikte unutulamayacak bir video klipte ortaya çıktı. "sabotage". aynı yıl lollopoloza festivaline katıldılar ve grand royal dergisine kapak konusu oldular. "ill communication" ve "hello nasty" albümleri arasındaki 4 yıllık arada "aglio e olio" adlı bir punk ep çıkardılar. bir enstrümental toplama olan "the sound way out"la birlikte tibet’te bedava bir konser düzenlediler.

yeni albümleri "hello nasty"nin piyasaya çıkışıyla birlikte grup 1998 yazında farklı yönlere doğru adımlar attılar. skool’u elektrik müzikle mix edip araya baladlar kattılar. çıkardıkları iki singlelarının piyasaya çıkması ve turlarının ortasında beastie boys hala halkın beğenisini kazanması ve kendilerine devamlı bir hayran kitlesi kazanıyor olmaları kendilerini mtv müzik ödüllerinde bonus olarak görmelerini sağladı. hala yaptıkları funky melodilerle gruplarında joker olarak görülüyorlar.

2004 yılında topluluğun uzun zamandır beklenen stüdyo albümleri to the 5 boroughs, yayınlandı. 2005’de ise capitol records etiketi ile
15 şarkıdan oluşan toplama albüm solid gold hits’i çıkardılar. ve son olarak 2006 yılında konser görüntülerinden oluşan filmleri
awesome: i fuckin’ shot that! dvd formatında piyasaya sürüldü.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol