ani difranco

seeyouindisneyland
23 eylül 1970’de new york’ta doğan ani difranco kariyerine 9 yaşında gitar öğretmeninin desteğiyle verdiği ve beatles parçalarını seslendirdiği ilk konseriyle başladı. kısa bir süre sonra ani difranco bale eğitimi için müziğe ara verdi.

14 yaşında gitar derslerine geri döndü ve kendi bestelerini yapmaya başladı. 19 yaşına geldiğinde ani difranco’nun 100’ün üzerinde bestesi olmuştu. sanat eğitimini tamamlayan sanatçı müzik tutkusu sebebiyle tekrar new york’a yerleşti. hayranlarından gelen istekler doğrultusunda canlı performanslarından oluşan ve 500 kopya basılan albümlerini konserlerinde satmaya başladı. bu albümler kısa bir süre içinde tükendi ve 1990 yılında sanatçı kendi plak şirketi righteous babe’i kurdu.

1991 yılında piyasaya çıkan “not so soft”un ardından ani difranco, volkswagen’iyle tek başına turneye çıktı. sırasıyla yayınlanan “imperfectly” (1992) ve “puddle dive” (1993) albümleriyle birlikte sanatçının hayran kitlesi de genişlemeye başladı. konserlerinin sayısı yılda 200’ü buluyordu. “out of range” (1994) ve bir sene sonra piyasaya çıkan “not a pretty girl” albümleriyle ani difranco, cnn ve new york times gibi önemli basın organlarının da ilgisini çekmeyi başardı. 1996 tarihli “dilate”, billboard listesine girdi.

canlı performanslarından oluşan “living in clip” ise 1997’de piyasaya çıktı. grammy’e aday olduğu 1998 senesinde ani difranco en önemli albümlerinden “little plastic castle” ve dokuz sene içinde yayınladığı 13. albümü olan “up up up up up up”ı piyasaya sürdü. “to the teeth” 1999’da, “revelling: reckoning” adındaki toplama albümü ise 2001 yılında müzik marketlerdeki yerini aldı.

2002 eylül’ünde ani difranco’nun 1997 tarihli “living in clip” albümünden sonra yayınladığı ilk canlı performanlarından oluşan “so much shouting, so much laughter” piyasadaydı. difranco’nun kendi seçtiği parçalarından oluşan bu iki cd’lik albümde ayrıca sanatçının daha önce hiç bir yerde yayınlanmamış olan 3 yeni şarkısı da bulunuyordu.

2003 yılında “evolve” albümünü yayınlayan ani difranco’nun bu sene şarkı sözlerini, bestelerini ve prodüktörlüğünü kendi yaptığı şimdilik son çalışması olan “educated guess” piyasaya çıktı.

joe henry prodüktörlüğünde knuckle down 2005 yılında yayınlanırken bir yıl sonra ise 2002 nisanında kaydedilen canlı kayıtlardan oluşan carnegie hall raflardaki yerini aldı. ve son olarak hamilelik döneminde kaydettiği son stüdyo albümü reprieve righteous babe tarafından ağustos ayında yayınlandı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol