a civil action

seeyouindisneyland
travolta’nın başrolünü oynadığı a civil action’ın konusu gerçek hayattan alınma bir dava. travolta jan schlichtmann isimli yıldızı parlayan genç bir tazminat avukatını canlandırıyor. filmin senaryosunu aynı zamanda schindler’s list’in yazarı olan zaillian yazmış. bu açıdan bakıldığında schindler ve schlichtmann arasındaki benzerlikleri görmek mümkün. ikisi de kendi çıkarları için iş yapan, parlak iş adamları iken birden kalplerinin sesini dinleyip doğruyu buluyorlar.

sclichtmann ve avukat bürosundaki ortakları para kokusu almadıkları hiçbir davayı almamaya özen gösterirler. wouborn kasabasındaki çocuklar şehrin suyuna karışan kanserojenik atıklar yüzünden lösemiye yakalanıp ölmektedir bu yüzden bir grup anne baba kendilerini iki güçlü şirkete karşı temsil etmesi için schlictmann’ı tutarlar.

görüldüğü gibi "zehirli atıklar ve bu yüzden ölen çocuklar" konusunu barındıran bir film. ama gel gelelim filmin kurgulaması bu olay üzerine değil de kişilerin özellikle de sclichtmann’ın karakter analizi üzerine oturtturulmuş. diğer güçlü bir karakter de savunma avukatlarından facher’i canlandıran robert duvall. facher deneyimli, kendinden emin ve görünüşte insani değerlerini kaybetmemiş bir avukattır. küçük radyosu, beyzbol topu, sandöviçi ve eski çantasıyla gösterişsizdir fakat dava süresince neyin nasıl olacağını schlichtmann’dan daha iyi tahmin eder. şirketin tüm parasını ve kredilerini bu davaya yönlendiren sclichtmann ve bürosunu ise zor günler bekler. lösemiden çocuğunu kaybeden anne anderson’ı kathleen quinlan canlandırırken, fargo’dan da tanıdığımız william h. macy ise büronun finansal işlerini takip eden filmin hafif komik karakterini canlandırıyor.

bütünüyle vasat sıfatını zorlamayan bir hukuk ve biraz da çevre filmi. travolta ve duvall’in oyunculukları filmi çok iyi yapmaya yetmiyor. yine de sıkılmadan izlenebilir. herhalde travolta’yı daha güçlü bir filmde izlemek için the general’s daughter’i beklemek gerekecek

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol