dance of fire

seeyouindisneyland
tanıdık ezgilerle yüklü azeri müziğinin, usta isimler eşliğinde cazla birleşimi piyanist aziza mustafa zadeh’in 1995 yılında çıkan üçüncü "dance of fire" (ateşin dansı) çalışmasında büyüleyici bir hava yaratıyor.

zadeh’in bu üçüncü albümünde akustik gitarda al di meola, tenor saksafonda bill evans, bas çalgılarda stanley clarke ve kai e. karpeh de camargo ile davulda omar hakim gibi müzisyenlerden kurulu "sağlam" kadro, zadeh’in bestelerini kaydederken sıkı bir çalışma göstermişler. böylesine güçlü bir ekibin biraraya gelmesiyle oluşan albüm caz açısından son derece kaliteli ve dolgun. albümdeki hemen her parçada bu ekibin bilikte çalışmasının coşkusu dinleyenlere yansıyor. piyanoya hakimiyetinin yanısıra diğer çalgılarla ve zadeh’in seslendirmesiyle yaratılan uyum ortaya oldukça keyifli bir albüm çıkarmış. cazın özgürlüğünden alabildiğine yararlanılan parçalar dinleyicilere de özgürlüğü tattırıyor.

kulağa her zaman değişik ve hoş gelen azeri lehçesinin bu modern sunumundaki kimi parçalar türk dinleyicilere özel bir tat veriyor. "bana bana gel (bad girl)" bu parçalardan ilk göze çarpanı. zadeh’in albümde seslendirdiği birkaç parçadan bir olan bu şarkının sözlerindeki "bana bana gel / gaçma güzel [...] gel güzelim gel yosmam" dizelerini duyan herkes, cazı ister sevsin ister sevmesin, isterse nefret etsin kulak kabartmadan edemiyor. 12 dakikayı aşan süresiyle bu parça ilerleyen bölümlerde başlangıcından epey farklılaşıyor.

albüme ismini veren "dance of fire", "carnaval", "spanish picture", "sheherezadeh" gibi çalışmalar da gerek müzik altyapısı, gerekse de usta müzisyenlerin çalgılarına olan hakimiyetleri ve uyumu ile dikkat çekiyor.

yine bir caz piyanisti olan, özbekistan’daki bir gösterisinden sonra elim bir şekilde 39 yaşında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yuman babası vagif mustafa zadeh’e adadığı birçok parçadan biri olan "father" parçası albümün sonunda yer alıyor. vagif mustafa zadeh aziza’nın sadece babası değil, ona ilham kaynağı olan bir sanatçı idi. onun ölümüyle yalnızca hayatta en çok sevdiği bir kaç kişiden birini değil, aynı zamanda öğretmenini ve destekleyicisini de kaybetti. hemen her aalbümünde ona adadığı şarkılara da yer veren aziza mustafa zadeh, vagif mustafa zadeh’i güzel sesinde yaşatıyor.

aziza mustafa zadeh’in ülkemizde tanınmışlığını artıran esas çalışma olan "dance of fire"da sanatçı, aynı zamanda menajeri olan kardeşi eliza khanom ile de çalışmış. şarkı sözlerindeki katkısıyla o da albüme emek verenler arasında.

piyanoya hakimiyetinin yanısıra diğer sanatçılarla ve zadeh’in seslendirmesiyle yaratılan uyum ortaya oldukça keyifli bir albüm çıkarmış. cazın özgürlüğünden alabildiğine yararlanılan parçalar dinleyicilere de özgürlüğü tattırıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol