maginot hattı

insomnia jim
fransizlarin savastan anlamadigi bir savunma hatti aslinda burdaki yenilgi fransizlarin yaptiklari umman gibi gozuken hatlarindan cok almanlarin yeni tatktigi olan blitzkrieg ve ustun zekali askeri deha sayesinde olmustur.

efendim nedir bu hat bir 900 lu hat mi yoksa savasta savunma hatti midir tabiki savunma hattidir ama biraz eski bir mantik ile kurulmus bir hattir .

bu hattin adina ve fikrine vesile olan kisi fransiz politikaci maginottur.

bu hat birinci dunya savasi sonrasinda agir yaralara neden olan almanlara karsi alinmiş bir tedbirdir .


setin üstü silahla doluydu. ağır toplar tamamen yer altına saklanmıştı. savaş anında kamuflajın altından çıkıp ateş ettikten sonra da yerin içinde kaybolacak şekilde ayarlanmıştı. duvarlarda ise daha hafif silahlar serpiştirilmişti. yer altında tamamen korunmalı bir şekilde duran askerlerin periskoplarla kullanabileceği makineli tüfekler, her açıyı görüp vurabilecek silahlar yerleştirilmişti. savaş ya da bir kriz sırasında savaşan askerler içeriden desteklenebilecekti. sur hattı kapatılıp savunmaya geçmek de mümkündü. almanlar bir akılsızlık yapıp da saldırmaya kalkarsa her şey hazırdı bu savunma ve saldirma savasşi fransizlara gore 6 aydan fazla bir sure surerdir ve almanlarin mutlak yenilgisi ortaya cikardi ama tek bir sorun vardi oda arka kapinin açik birakilmasiydi.boylece almanlar belcika ve hollanda yoluyla hattin arka kapisina gelmiş ve 6 ay degil 6 saatten kisa surede fransizlarin ilk saskinligina ugratmislardir.


gercek kahraman icin:
(bkz: blitzkrieg)
alchoburn
fransızların en büyük hayalkırıklıklarından biridir ikinci dünya savaşındaki. geçilmez gördükleri hattın egale edilmesi sonucu direnişleri büyük ölüde kırılmış ve şehirleri kısa sürede düşmüştür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol