vertigo

spoiled
her sey yerli yerinde dururken sizin ya da etrafinizin dondugunu hissedilmesi olayi,bas donmesi teriminin tibbi soylenisi.
priapus
u2 sarkisi;


unos, dos, tres, catorce
turn it up loud, captain

lights go down
it’s dark, the jungle is
your head can’t rule your heart
a feeling so much stronger
than a thought
your eyes are wide
and though your soul
it can’t be bought
your mind can wander

hello, hello
hola
i’m at a place called vertigo
dond’ esta
it’s everything i wish i didn’t know
except you give me something i can feel
feel

the night is full of holes
as bullets rip the sky
of ink with gold
they twinkle
as the boys play rock and roll
they know that they can’t dance
at least they know

i can’t stand the beats
i’m asking for the check
girl with crimson nails
has jesus ’round her neck
swinging to the music
swinging to the music

hello, hello
hola
i’m at a place called vertigo
dond’ esta
it’s everything i wish i didn’t know
but you give me something i can feel
feel

shot dead
shots fall
show me, yeah

all of this, all of this can be yours
all of this, all of this can be yours
all of this, all of this can be yours
just give me what i want
and no one gets hurt

hello, hello
hola
we’re at a place called vertigo
dond’ esta
lights go down and all i know
is that you give me something
i can feel your love teaching me how
your love is teaching me how
how to kneel
kneel

yeah, yeah, yeah, yeah
yeah, yeah, yeah, yeah
yeah, yeah, yeah, yeah
yeah, yeah, yeah, yeah
jojgun
tuplu dalislarda da basiniza gelebilecek bi hastalik.hemen biryere tutunup gecmesini beklemelisiniz ve dalisi en kisa zamanda sonlandirmalisiniz.
karada ise bol sivi tuketilmelidir.
exfreak
orta kulak icindeki sivinin cosmasi akabinde, yerin gogun birbirine karismasini takip eden olaylar serisinde, dengeyi kaybedip, sapitma aninin baslangici olabilen hadise .

pilotlarin seri tonolarinin, donuslerinin ardindan "nerdeyim lan ben" seklinde sonuclanabilen, yerin gogun neresi oldugunu 5-10 saniyelik dilim icinde cozememesine, tabiri cazise bu sure zarfinda bayat balik gibi bakinmasina yol acan da bi sapitma durumu.

ayrica durumla pek alakali olarak (bkz: yesil basli govel ordek)
angelus
genel anlamda baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi demektir. ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda değildir. vertigodan kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir. korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır.

baş dönmesi, nöroloji kliniklerinde sık karşılaşılan şikayetlerden birini oluşturuyor. çoğu zaman altında önemli bir hastalık bulunmayan ve kendiliğinden düzelen bir belirti olarak ifade ediliyor. ancak bazen çok ciddi nörolojik bir hastalığa da işaret edebiliyor. vücudumuzun mekandaki pozisyonundan haberdar olmayı ve dengemizi sağlayan bazı mekanizmalar var. göz, iç kulaktaki denge organı, kas ve eklemlerden kalkan uyarılarla sürekli baş ve vücudun diğer kısımlarının birbiriyle ve mekandaki yerleri hakkında beyne bilgi geliyor. bu mekanizmalarda bozukluk olunca denge bozukluğu veya baş dönmesi ortaya çıkıyor. baş dönmesi sık karşılaşılan bir şikayet. ancak hastalar çok farklı şeyleri baş dönmesi olarak ifade edebiliyor. vertigo, hastanın kendi bedeni veya çevrenin etrafında gerçekten dönmekte olduğunu zannetmesiyle gelişen bir tablo. bu şekilde bir dönme hissi olmadan ortaya çıkan vertigo ise yalancı vertigo(dizzness) olarak tanımlanıyor.

belirtileri neler? vertigo çok şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama şeklinde belirtiler de olabiliyor.

nedenleri: vertigo; iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklar, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebiliyor.

meniere hastalığı: iç kulakla ilgili bir rahatsızlık. hasta dakikalar veya saatler süren ataklar halinde tekrarlayan vertigodan yakınıyor. bu sırada ayakta duramıyor, en ufak baş hareketiyle şiddetli vertigo gelişiyor. genelde bulantı, kusma ve kulak çınlaması eşlik ediyor. atakların tekrarlaması hasta olan iç kulak tarafında işitme kaybına neden oluyor.

iyi huylu tekrarlayıcı pozisyona bağlı vertigo: iç kulakla ilgili bir rahatsızlık.başın belli bir pozisyonunda ortaya çıkan, vertigo ve gözde sıçrayıcı hareketlerle karakterize iyi huylu bir hastalık olarak nitelendiriliyor. saniyeler içinde gelip geçiyor, başın aynı pozisyona getirilmesiyle tekrar başlıyor.

diğer nedenler: beyin sapı- beyincik birleşme bölgesinden denge siniri geçiyor. bu bölge tümörlerinde vertigo, kulak çınlaması, giderek artan işitme kaybı olabiliyor. beyin sapı ve beyincik damar tıkanma ve kanama durumlarında da baş dönmesi gelişebiliyor. ancak bu durumlarda birçok bölge fonksiyonunu kaybettiği için kafa sinirlerinin çoğunda tutulum, bir taraf kol-bacakta felç gibi nörolojik bozukluklar görülebiliyor.

multiple skleroz hastalığında beyin sapı ve beyincik, göz tutulumları olabiliyor ve vertigo, dengesizlik gibi şikayetler yapabiliyor. oturma kalkma sırasında gelişen tansiyon düşüklüğü, çeşitli kalp hastalıkları, ağır kansızlıklar ve metabolik bozukluklar vertigo yapabiliyor uzmanlara göre. boyun kemiklerinde bozulmalar ve kireçlenmeler bu kemiklerin içinden geçen ve beyin sapı ile beyinciği besleyen damarları sıkıştırarak vertigo yapabiliyor. uzmanlara göre, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda da tekrarlayan vertigo şikayeti olabiliyor.

yaşlı ve birçok hastalığı olan (özellikle diabet gibi) kişilerde sürekli yalancı vertigo ve dengesizlik şikayetleri ortaya çıkabiliyor.

tanı nasıl konuyor? vertigo tanısı konulması için bir dizi tetkik gerekiyor. hastanın vertigosunun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için ayrıntılı sorularla öykü alınıyor. ardından dikkatli bir nörolojik muayene yapılması gerikiyor. beyin görüntülemesi istenecekse beyin magnetik rezonanslı(mr) görüntüleme tercih ediliyor. çünkü mr beyin sapı ve beyin sapı-beyincik birleşim yerini, iç kulak yapılarıyla ilgili iltihabi durumları daha ayrıntılı gösteren bir tetkik. gereken durumlarda kulak-burun-boğaz(kbb) muayenesi ve odiyometrik(işitme ilgili) testler yapılıyor. rutin kan tetkiklerine bakılıyor. başka bir çok hastalıkla ilişkili olduğu yönünde şüphelenilen hastalarda ileri incelemelere başvuruluyor.

nasıl tedavi ediliyor? vertigo beyin damar hastalığı, ms, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanıyor.

iç kulakla ilgili vertigolarda genelde tedavi hastanın şikayetlerini hafifletmeye yönelik uygulanıyor. kulak burun boğaz tarafından uygulanan bazı özel baş manevraları da tedavide kullanılıyor. sık tekrarlayan vertigo atakları olan hastalar için çeşitli tedavilerle atak önleyici tedaviler oluşturulmaya çalışılıyor.

lizardking
alsancak silence barda perşembe ve pazar günleri sahne alan leziz gurup. hakan’ın vokali emre’nin gitarı ile lezzetine lezzet katar kendileri. sahne şow ve performansları muthiştir. tavsiye edilesidir.
tamu
tekrar etme olasılığının çok yüksek olduğu bir rahatsızlık. ömür boyu izlerini taşımak (görüntünün kayması, kısa süreli baş dönmeleri) da cabası oluyor genelde.
aello
kulaktaki kristallerin yer değiştirmesiyle meydana gelen baş dönmesi, tansiyon düşmesi, bayılma, dengesizlik gibi şeylerin yaşanmasıdır. tedavisi vardır ama kimi bünyeler için zordur. ankarada bir tek hacettepe hastanesinde vardır tedavisi çünkü dengeyle ilgili her şey bir tek oradadır. insanı bi yere bağlarlar sonra habire sallarlar döndürürler ederler ki o kristaller yerine otursun. kötü bir şeydir.
crimson
ben bu u2 eserini bir basketbol videosunda duymuştum. ama videonun sonunda şarkının ismi verilmemişti ve ben yıllarca, arada aklıma geldikçe aradım bu şarkıyı. hayat işte, dün hiç olmadık bi yerde buluverdim. mutluyum sözlük. bu gereksiz bilgi paylaşımından sonra yorumuma geçeyim:

eğer hayatıma bir fon müzik koymak isteseydim, bu şarkıyı seçerdim.

o derece eğlenceli o derece şahane o derece güzel bir şarkı. sıkılmadan 5-6 kere dinletiyor kendisini.
profesyonelogrenci
vertigo başdönmesinin latincesinir. tek başına vertigo hastalığı da vardır bir başka hastalık sonucunda da görülebilir.

bizim dengemizi kontrol eden beyincik ve kulak içindeki kanalların birinde veya her ikisinde de bir problem varsa beyin, dengemiz üzerine bi algı kayması yaşar ve biz başımızın döndüğünü zannederiz. mekanizması bu.

lakin ki her başı dönen vertigo değildir.

vertigonun spektrumu çok geniştir. bir kanser hastasında da bir grip hastasında da yani beyinciğe ve kulak yoluna ulasabilecek her hastalıkta görülebilir. yani baş dönmesi diyoruz sonuçta daha nasıl anlatayım bilmiyorum.
ama herhangi bir hastalığa seconder olarak gelişmemişse sadece başdönmeleri yaşanıyorsa o hastada sadece vertigo yaşandığından hekim ona vertigo der. bu yüzden halka kadar düşmüştür bu tıp terimi. hatalı kullanımı boldur.

aydınlatayım.
'ben başdönmesi olmuşum' diyemeyeceğiniz gibi 'ben vertigo olmuşum' da diyemezsiniz. konu komşuya dersiniz ama işi bilen biri size gülebilir. 'bende vertigo var' daha sağlıklı bir cümle bu konuda.
aynı örnek tansiyonda da geçerli. 'ben tansiyon olmuşum' demiyoruz 'bende tansiyon var' diyoruz vs vs.
güzel türkçemizi latinceden gelen kelimeleri nasıl kullanacağımızı öğrenerek daha güzel yaptığımıza göre konumuza dönelim.

neden durduk yere insanların başı dönüyor?
durduk yere kimsenin başı dönmez. ya bir travma sonucu kulağına veya beyinciğine darbe almıştır ya beyincik yeterli beslenemiyordur kan akışı iyi değildir ya da başka bir hastalık yüzünden oluyordur hastanın haberi yoktur. hastalığın önemsizi olmaz tabi ama öyle adı kadar büyük bir hastalık değildir. sebebi saptanır çözülür. travma sonucu beyinciğini sakatlayanlarda bile ameliyatla düzelmesi veya besin desteğiyle geri dönüşüm alınması yüksek ihtimaldir. ama bu hastalarda ameliyatın beyinciğe yapılacak olması siz de takdir edersiniz ki başdönmesinden daha büyük risk olduğu için yapılmaz. hasta medikal destekle arada bir başı dönerek yaşamaya devam eder.
nevermore
"bir baş dönmesidir hayat" diyen şeyhmus dağtekin'i anmama sebep olan, kafa travması sonucu başlayıp ara sıra bazı bazı uğramaya devam eden anormal algılamaya neden olan rahatsızlık.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol