pat travers

seeyouindisneyland
pat travers 12 nisan 1954’te toronto, kanada’da doğdu. 12 yaşındayken jimi hendrix’in ottawa konserini seyrettikten sonra gitar çalmaya karar verdi. pat travers jimi hendrix’in yanında jeff beck, eric clapton ve jimmy page’den etkilendi. quebec barlarında çalan red hot ve merge gruplarına katıldı.

merge grubunda çalarken 1950’lerin önemli rock gitaristlerinden ronnie hawkins’in dikkatini çekti ve hawkins’in grubuna katıldı. hawkin rock and roll, country ve rockabilly tarzlarında müzik yapıyordu. hawkins ile turlarken hayali kendi grubunu kurmak ve bir gün yıldız olmaktı.

20 yaşındayken londra’ya taşındı. londra’da hazırladığı demo sayesinde polydor ile anlaşma sağladı. nisan 1976’ta ilk albümü “pat travers”ı çıkarttı. albümde mars cowling bass, ron dyke davul çalıyordu. bu kadroyla ilk albümü destekleme amacıyla ingiltere’de mini turne yaptı. fender telecaster’yla harikalar yaratan travers kısa zamanda ingiltere’de bir hayran kitlesi oluşturdu. bu performansıyla 1976 yılındaki reading festivaline davet edildi.

1977’de ikinci albümü “makin’ magic”i piyasaya sürdü. albümde “hooked on music”, “statesbodro blues” ve “makin’ magic” dikkati çeker. albümün önemli bir ayrıntısı da trapeze ve deep purple’dan tanıdığımız glenn hughes’un albümde vokal yapması. ve iron maiden davulcusu nicko mcbrain’in bu albümün davulcusu olması.“puttin’ it straight” albümünden sonra kuzey amerika’ya döndü. bu dönüş biraz hayal kırıklığı yarattı çünkü hard blues yerine dünyada yayılmaya başlayan punk rock tercih ediliyordu. bu olumsuzluğa rağmen tommy aldrigde, pat thrall ve mars cowling ile birlikte “heat in the street” albümünü yaptı. pat thrall’ın yetenekli bir gitarist olması travers’ın albümde daha serbest kalmasına daha deneysel çalmasına yardımcı oldu. 1979’da yapılması gereken en iyi iş olduğuna karar verdiği bir konser albümü yayınladı “go for what you know”. müzik otoriteleri pat travers hayranlarının çoğalmasının tek nedeni olarak bu konser albümünü göstermektedirler. bu albüm halen travers’ın en çok satan albümüdür ve satılmaya da devam ediyor. “makin’ magic” ve “go all night” yorumları muhteşemdir. travers artık bir gitar virtüözü olarak kabul edilmeye başlamıştı ve ocak 1980’de “guitar player”a kapak oldu. 1980’de “crash and burn” albümünü çıkarttı. bu albümle kompozisyon gücünün ne kadar kuvvetli olduğunu da kanıtladı. “love will make you strong” travers hit’i olarak bu albümden çıktı.

1980 yılındaki reading fest.’in ardında tommy aldridge ve pat thrall gruptan ayrıldı. bu rağmen trdavers 1981 yılında “radioactive” albümünü yaptı.

albüm özellikle ingiltere’de çok beğenildi ve travers efsane topluluk rainbow ile tura çıktı.

1982’de black pearl’ü yaptı. “i radher see you dead”, “misty morning” travers hayranlarının gözdesi oldu. 1984’de de hot shot albümünü piyasaya sürdü. “i gota fight”, “killer” önemli şarkılar oldu. bu albümün bir diğer önemli yanı ise müzik endüstrisine küsecek olan travers’ın albüm çıkartmaya 6 sene ara vermesidir.

yönetim ve yasal sorunlar nedeniyle polydor’dan ayrılır. albüm çıkartamamasına rağmen turlara devam eder. kendisi için “müzik endüstrisinin unuttuğu ama dinleyicilerin unutmadığı adam” der. 1990”da 6 yıl aradan sonra mars, jerry riggs, scott zynowski ile birlikte “school of hard knocks” albümünü yaptı. bu albümle travers yeni hayranlar kazandı. ingiltere’de ki başarılı turnenin ardından amerika ve kanada turnelerine çıktı. kanada konserlerinin kayıtlarıyla “boom boom live at the diamond club” albülmünü çıkarttı. bu albümle stüdyoda çalmak yerine konser vermesi gerektiğini bir kez daha anladı. bu albümün başarısından dolayı albümün video kayıtlarını da piyasaya sürdü.

ingiltere’deki binlerce hayranının bbc”yi arayıp travers’ın 1977 ve 1980 reading festival kayıtlarını istemesi üzerine “bbc live in concert” albümünü piyasaya çıkar.

bu büyük ilginin karşısında polydor “the best of pat travers” albümünün 1990’ da çıkartır.

amerika’da blues bureau international şirketi ile anlaşma imzalar. 1993’ te “blues tracks” adlı cover albüm yayınlanır. blues tracks albümünde willie dixon coverlarının çokluğu dikkati çeker i can quit you baby, i ain’t supersitions, built for comfort ve muhteşem mcteil bestesi statesboro blues bulunur. hemen ardından “just a touch” gelir. “cool women blues”, “the pain” ve “wasted years” dikkati çeker. 1994’te “blues magnet” piyasaya çıkar. “travellin’ blues”, “she gets the lovin”, “fall to pieces” bu albümden çıkar. “halfway to somewhere” 1995’te piyasaya çıkar. halfway to somewhere albümün ardından amerika turnesine çıkar. davulda sean shannon, basta kevin rian bulunur. ayrıca turneye jeff watson, rick derringer vetim keiffer konuk sanatçılar olarak destek verirler. 1996’da “lookin’ up”, 97’de “king buscuit buscuit hour”, “whiskey blues”, 1998’de “blues tracks vol. 2” yayınlanır. blues tracks vol.2’de hendrix’in purple haze’ı, johnny winter’ın i guess i’ll go away, gregg allman’dan whippin’ post gibi önemli coverlar bulunur. 1998’de “born under a bad sign” yayınlanır. 22 şubat 2000’de “don’t feed the alligators” yayınlanır.

pat travers blues rock dünyasında gerçekten çok sağlam bir yere sahip. çıkarttığı albümler ve özellikle konser performansıyla dikkati çeken travers, blues rock arenasında her zaman saygı duyulacak.


1976 makes no difference (single) (promo)
1976 pat travers
1977 makin’ magic
1977 putting it straight
1978 heat in the street
1978 the pat travers you missed mini album
1979 go for what you know
1979 live! boom boom (out go the lights) uk import single
1980 crash and burn
1980 is this love (japanese import single)
1980 is this love/snortin’ whiskey (us single)
1980 snortin’ whiskey/stateboro blues (single)
1980 evie (single)
1981 radioactive
1982 black pearl
1984 hot shot
1985 best of pat travers
1990 school of hard knocks
1990 anthology - vol 1
1990 anthology - vol 2
1991 best of pat travers
1991 boom boom
1992 bbc radio 1 live concert
1992 blues tracks
1993 just a touch
1994 blues magnet
1995 halfway to somewhere
1996 lookin’ up
1997 king biscuit
1997 whiskey blues
1997 best of blues + live!
1998 blues tracks 2


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol