ichthys

angelus
yunanca balık anlamına gelen kelimedir. kesişen iki yay parçası içeren bir sembolü tanımlamakta kullanılır, bu sembolün ismidir. bir balığı andıran sembol, ilk hıristiyanlar tarafından kullanılan gizli bir semboldü.

hıristiyanlardan önce de çeşitli anlamlarda farklı şeyleri temsilen (örneğin bereket) balık sembolleri kullanılmıştır. yine de bir balık sembolünü en yoğun kullananlar, bugünkü bulgu ve bilgilere göre, ilk hıristiyanlardır.

ichthys antik deniz tanrıçası atargatis’in oğluydu. farklı kültürlerde ve mitolojilerde denk düşen kişilikler ve balık sembolleri anlam ve kullanım açısından farklılık gösterse de genelde bereketi temsilen, cinsi vurgulara sahipti. bunun bir örneği mısır mitolojisinde görülebilir. bereketi temsil etmesinin yanı sıra balık belirli kültürlerde reankarnasyon ve hayat(ın veya hayat gücünün) sembolü olmuştur.

balık sembolünün hıristiyanlar tarafından nasıl kullanılmaya başlandığına dair birçok hipotez olsa da hiçbirinin keisnliği kanıtlanamamıştır. yine de bu hipotezlerden en büyük ihtimali barındıran, hıristiyanlık’ın kutsal metinlerinde geçen bir ifadenin balık sembolizmine yol açtığıdır; isa mucizevi bir şekilde 5000 insanı ekmek ve balıkla doyurmuştur, bkz. matta 14:15-21, luka 9:12-17, ve yuhanna 6:4-13. ichthys belki de isa’ya "insan balıkçısı" gibi bir gönderme yapmaktaydı.
her ne kadar doğrudan kanıt bulunmasa da, ichthys mistik/matematiksel sembol vesica piscis’in bir adaptasyonu da olabilir. matematikçi ve mistik pisagor’un da belirttiği gibi, vesica piscis’in uzunluk-yükseklik oranı 153:265’dir ki bu "balığın ölçüsü" olarak adlandırılan mistik kabul edilen bir sayıdır. bir incil kıssasına göre isa havarilere balık tutmada yardım ederken kendisi tam olarak 153 balık tutmuştur.

bunların dışında birçok hipotez daha bulunmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol