yom kippur

angelus
musevilikde musevi takvimi’nin ilk ayı olan tişri ayının 10. günü 26 saat boyunca tutulan büyük oruç.

musevilik dininde kader inancı diğer dinlere göre bir parça değişiklik gösterir, museviliğe göre bir insanın kaderi bir sene önceki hal ve hareketlerine göre yazılır. bir sene boyunca iyi ve hayırlı işler işleyen kişilerin kaderi bir sene sonra için iyi yazılır.

musevi yılbaşısı olan roşaşana ile yom kippur arasındaki 10 gün boyunca bir vicdan muhasebesi yapılır ki buna ibranice teşuva adı verilir teşuva ibranice’de geriye dönme anlamına gelir. on gün boyunca, o sene içinde yapılan tüm hatalı davranışlar gözden geçirilir insanlara karşı yapılan haksızlıklar için insanlardan özür dilenir ve helalleşilir tanrı’ya karşı olan suçlar için de tövbe edilir. 9. günün akşamı güneş batmadan bir saat önce oruca başlanır. 26 saat aralıksız sürecek olan oruç boyunca:

yemek yemek ve içmek
yıkanmak
parfüm sürünmek
cinsel münasebette bulunmak
çalışmak
ateş yakmak
yasaktır, güneşin batmasıyla sinagog’a gidilir ve 2 saat süren dini törenden sonra eve dönülür ve yatmadan tekrar vicdan muhasebesi yapılır.

sabah erkenden kalkıp sinagog’a gidilir ve yaklaşık 12 saat boyunca sinagog’da aralıksız yom kipur için yapılan dualar, tövbeler ile vakit geçirilir. güneşin batmasından yaklaşık 40 dakika sonra tokea adı verilen kişi boynuzdan yapılmış bir boruyu (şofar) çalarak orucun bittiğini ilan eder. bu oruç yaklaşın 25-25.5 saat sürer.

şofar’ın çalınmasıyla birlikte tören sona erer ve tanrı’ın insanların gelecek sene için kaderini yazdığına ve iyi kişileri hayat kitabına yazdığına inanılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol