okçuluk

ohannessenpetersburgerking
makarali ve standart sistem olarak yaylari ikiye ayrilir. makarali sistemde okun yaydan cikis hizi standarta gore nispeten daha yavastir. ama atis kolayligi saglar. standart sistem #463382 id li entrynin ilk baglacindan sonraki cumlede anlatildigi gibi ozellik istedigi içün kullanmasi zordur.
ohannessenpetersburgerking
ayrica yaylarinda nisangah bulunur. oklarinin ucunda bulunan kursunun agirligi, hava sartlari ve hedef menzili goz onune alinarak secilir. oklarin ateslenmesi, battal gazi gibi isret ve orta parmakla degil, bileginize bagli bir tetik mekanizmasi ile saglanir.
pipisik
fita müsabaka kuralları :

müsabaka sırasında hakemler her sporcuyu, önceden numaralandırılmış hedeflerden biri ile eşler. müsabakanın başında bir hedefle birden fazla sporcunun eşleştirildiği olur. her sporcu, kurallarca ön görülen sayıda ok atar. atılan ok sayısına göre, aşılmaması gereken bir süre de vardır. atış çizgisine gelmek ve okları toplamak üzere hedeflere gitmek için, hakemler tarafından bir ve iki adet sinyal sesi verilir.

hedeften okların çıkarılması, bir hakem eşliğinde ve sporcular tarafından yapılır. puanlar amaca yönelik hazırlanmış formlara, büyükten küçüğe doğru sıralanarak yazılır. bu formlar genellikle okçulara verilir, bazen de hedefe iliştirilir. okların puanları değerlendirilirken iki puan bölgesini ayıran çizgi üzerinde ok varsa, yüksek olan puan yazılır. okun kazandırdığı puanda herhangi bir fikir ayrılığı olması durumunda, hedefin yakınında hazır bulunan hakem haberdar edilerek karar ona bırakılır. bu sebeple, hedefe saplı okların puanları sayılıp hesaplanırken onları ellemek ya da çıkarmak kural dışıdır.

yerden sekerek hedefe saplanan oklar sıfır puan sayılır. eğer bir ok hedef kağıdını tamamen delip arkaya geçer ama sıkıştırılmış saman gövdede kalırsa, arkadan öne itilerek dışarı çıkarılır ve hedef kağıdında kaça saplandığı okunur. eğer ok saman gövdeyi de delip geçmişse ve bu hakemlerden biri ya da müsabık okçulardan biri tarafından görüldüyse, okun puanı 7 kabul edilir. atılan ok hedefteki bir oka çarpar ve bu sebeple hedef kağıdına ulaşamaz ise, çarptığı okun saplı olduğu bölgedeki puanı almış sayılır. dalgınlık veya başka bir sebeple, hakemin kendisi için belirlediği hedef dışındaki bir hedefe ok atan müsabık, o okun puanını alamaz.

eğer bir müsabık ön görülen oktan fazla sayıda ok atmışsa, mesela 6 ok atılacak bir seride 7 ok atmışsa, en yüksek puanı alan ok değerlendirme dışında tutulur. eğer bir müsabık, atış hattını terk ettikten ya da atışların sonunu belirleyen sinyal çaldıktan sonra, atması gerekenden daha az ok attığını farkederse, eksik okunu atamaz. bu hakkı kaybetmiş sayılır. eğer bitiş sinyalinden sonra ok atarsa, hedefteki oklardan en fazla puan alan değerlendirme dışında bırakılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol