scotch whisky

seeyouindisneyland
scotch whisky" iskoçyaya ait bir içkidir. dünyanın dört bir bucağında taklit edilmesine karşın hiçbir zaman aynı özelliklere sahip bir viski elde edilememiştir . bunda da elbet birçok faktörler rol oynar. iklim, su, arpa bunların başında gelenlerdir.

piyasada gördüğümüz ve duyduğumuz iskoç viskilerin hemen hemen tamamı blended yani harman edilmiş viskilerdir. bu harmanda iki stil viski kullanılır. demek oluyor ki standart bir harman viskinin imali için iki tür viski stiline ihtiyaç vardır. bu sözünü ettiğim iki stilin biri malt whisky ? molt viski diğeri grain whisky ? gıreyn viski dir.

herhangi bir blended viskinin harmanında yani karışımında 40-50 değişik fabrikanın ihmal ettiği viski kullanılmaktadır. bu rakamın bazı viski markalarında 70 e kadar çıktığı söylenmektedir. her viski firmasının kendine özgü, gizli tuttuğu formülleri vardır. bunların çoğu tüccar firmalardır. çeşitli viski fabrikalarından aldığı malı harman ederek pazarlarlar.

viskinin bilinen bütün özellikleri malt viskiden kaynaklanır. karakteri, kokusu, bünye itibariyle ağır veya hafif oluşu harmanında kullanılan malt viskilerden gelir. grain viski denilen viski, üretimin koku ve bünye hafifliğini sağlamak gayesiyle ve ayrıca maliyetin ucuza getirilmesi için kullanılır. çünkü grain viskinin üretimihem çok daha ucuz hem de kolay ve çabuktur.

scotch malt viski sadece ve sadece arpadan yapılır. imalinde de yalnız, klasik imbik denilen pot-still kullanılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol