irangate

seeyouindisneyland
iran-irak savaşı sırasında abd’nin iran’a gizlice yaptığı silah satışının ortaya çıkmasıyla başlayan skandal. iran islam devrimi ve rehineler olayı sonucu iran ve abd ilişkileri gerginleşmiş, bu, abd’nin iran’la diplomatik ilişkilerini kesmesine kadar varmıştır. 1980’de başlayan iran-irak savaşında, abd savaşa girmemekle birlikte bazı çatışmalarda yeralmıştı.
savaş sırasında kongrenin aldığı kararların dışına çıkılarak iran’a gizlice silah satışı yapıldığı 1986 kasım’ında ortaya çıktı. başkanlık özel araştırma kurulu (tower komisyonu olarak da adlandırılır) ulusal güvenlik konseyi’nin bu skandalla bağlantısını araştırma görevini aldı. tower komisyonu raporu’nun açıklanmasıyla beyaz saray danışmanlarında donald reagen istifa etti. delil yetersizliği nedeniyle, başkan ronald reagan’ın bu olayla ilgili kişisel sorumluluğunun bulunmadığı anlaşıldı.
irangate skandalı 1989’da sonucu bağlandı. ulusal güvenlik konseyi üyelerinden eski deniz yarbayı oliver north, kongre çalışmalarını engellemek, illegal yollardan para almak ve beyaz saray belgelerini yok etmekten suçlu bulundu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol