persepolis

angelus
pers imparatorluğu ’nun başkenti olan persepolis, m.ö. 6. yüzyıl sonlarına doğru pers kralı i. darius (dara) tarafından kurulmuştur. darius’dan sonra tahta çıkan kserkes i (xerxes, serhas) ve artakserkses (ardaşir) şehri büyüterek harika anıtlarla doldurmuşlardır. iran ’ın şiraz şehrinin hemen doğusundadır.

passive
iranlı yönetmen marjane satrapi’nin aynı isimli çizgi romanından beyaz perdeye aktardığı, küçük bir kızın gözünden devrimi anlatan animasyon filmi. cannes film festivali’nde juri özel ödülüne layık görülmüştür.

animasyon olmasına rağmen anlatmak istediği tüm duyguları anlatmış, tüyleri diken diken etmiştir. edinilesi, izlenesidir.
ilseyim
izlenmesi gereken bir film. iran’daki devrimden sonra bir kızın yaşadıklarını anlatıyor. fransa’ya giden kız başta kendini orada yabancı hissedip iran’a dönüyor ama orada da bunalıma giriyor. sonra özgürlük için bir şeylerden fedakarlık etmek gerektiğine kanaat getirip tekrar fransa’ya dönüyor. iran’daki devrimi yaşamadım, bilemem ama bence insanların üstünde yarattığı psikolojiyi çok güzel çizmiş. grafikler de ayrı keyifli tabii. özellikle kızın büyükannesi çok takdir ettiğim bir karakter. her şeye rağmen gülümsemesini bilen, özgürlüğünü ve mutluluğunu hak etmeyen bir erkeğe kaptırmamış güçlü bir karakter.
spongebob
iran’daki değişimin anlatıldığı bir hikaye. sinemada izleyemeyenler 14 mayıs’da saat 22:00’de cnbc-e’de izliyebilirler.
igor
filmi izleyerek "bak bak bizde de aynisi oluyo...lan..lan yoksa..evet biz de bir gun boyle olucaz..." diyenlerin sayisi yeterince fazladir. ancak sunu ozumsemekte fayda goruyorum ki bu ulkeyi turkiye yapan seylerle, iran i iran yapan seyler arasinda daglar degil milyonlarca fark vardir.
mad
fransızcadan bir kez daha nefret etmeme sebebiyet verse de, filmde anlatılmak istenen olguyu her yönüyle izleyiciye aktarmış bir yapıt olmuştur.
minyonlarin sevgilisi
bu filmi izleyenlerde anlamadığım bir şekilde gaza gelme durumu söz konusu oluyor. muhtemelen "gelincik hareketi" ve "biz kaç kişiyiz" oluşumları ile "türkiye iran olmasın" sloganlarının kaynağı da bu film. animasyon kesinlikle başarılı bu muhakkak, fakat yazılı medyada google aracılığı ile dahî araştırılabilecek doneler görsel medyada insanların gözüne gözüne sokulduğu zaman ancak anlaşılıyor, bu bana saçma geliyor.

cnbc-e’de alt yazılı olarak yayınlanmasına bozuldum ben daha çok. biraz daha fazla halka hitap eden bir kanalda dublajlı falan yayınlanması gerek toplumun her kesiminin gaza gelmesi için. okumayıp bilmediğimiz için kolaycılığımıza denk düşen yapıtları alt yazılı yapmasınlar bir daha, okurken yoruluyor insan.
goshenit
şu sıralarda adam halkın en çok tercih ettiği tv kanallarından birinde izlenmesini istiyorum. belki yakın geleceklerinde ki tehlikeyi idrak edebilir her iki kişiden biri.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol