eberhard weber

seeyouindisneyland
almanların en büyük müzisyenlerinden birisi olup ondan bassın manifestosu olarak bahsedilir.
bir besteci ve müzisyen olarak eberhard weber avrupa cazının en dikkate değer kişiliklerinden biridir. gençlik yıllarında ısmarlama olarak yaptırdığı enstrumanının (kendi tasarımı olan bir keman ustasına yaptırdığı, fazladan bir c teli olan bir elektro-akustik bas) büyük rol oynadığı kendi teknik tarzını geliştirmiştir. bu enstrumanın tipik ses rengi sıradışı esneklikte, temiz ve parlak bir çalgı sesi olarak tanımlanabilir.
eberhard weber, solo performanslarında, soundunu genişletmek ve aynı zamanda yoğunlaştırmak için elektronik enstrumanlar da kullanmaktadır. bir tema geliştirir, onu kaydeder, onun üzerine bir başkasını çalar, ritmik olarak yapılandırılmış bir ses gobleni kaplaması üzerine çaldığı melodik doğaçlamalarını düzeltir. bu sayede daha hızlı, daha yüksek ve daha uzun çalmasını sağlayan tekniğini öne çıkartmaktan çok, dinleyiciye sıcaklık ve mizah duygusu yayan, yaratım sürecini daha iyi yansıttığı rüya gibi parçalar ortaya çıkar.
dünyanın her yanında sergilediği solo performansları ile cok ünlenmiştir. çoğu dinleyici ise jan garbarek grubuyla uzun süredir yaptığı performanslarından ve kate bush için yaptığı çok değerli kayıtlardan onu hatırlayacaklar. onun sıradışı yeteneğine ve gerçekten büyüleyici ve eğlenceli kişiliğine, solo konserlerinde de hayran kalmamak mümkün değil.
reto weber ise müzikal görüşü, duyarlılığı ve mizah anlayışıyla tam bir perküsyon ustası. ilginç solo performansı bir mim gösterisinin süslemelerini ve müzikal sesleri tamamlayan görsel öğeler taşır. reto weber geleneksel vuruşlar ile bir dolu cymbal, gong, zil, celik davul ve senegal balafon’u içeren perküsyon dünyasının içinde dolaşır.
1953’te isviçre’de doğan reto weber ilk grubuna 15 yaşında katıldı. gelişme çağında daha geniş davul sistemi kullanarak solo konserler vermeyi başardı ve bütün dünyada çaldı. bombay, delhi, new york, montreux, berlin, londra, paris, montreal, khartoum, dakar, accra, ougadougou, tokyo, hong kong, jakarta, sidney, durban, johannesburg, cape town, milan, hanoi, madras, lapaz, lima, caracas, buenos aires, sao paulo, abidjan, tunus, viyana gibi bir çok kentte konserlerde ve festivallerde yer aldı.
reto weber, albert mangelsdorff, chico freeman, charlie mariano, franco ambrosetti, dave holland, lee konitz, trevor watts, henri texier, eberhard weber, paul mc candless, eberhard weber, charlie mariano, christy doran ve 25 yıldır meşhur perküsyon orkestraları djamchild chemirani ve muthuswamy balasubramoniam ile çalışmıştır.
eberhard’ın meditasyona varan sakin çalışı reto weber’in vurmalı çalgılardan çıkardığı sesler ile birleşince dinleyiciler ilk andan itibaren iki büyük ustayı dinlediklerinin farkına varıyorlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol