vaftizci yahya

angelus
zekeriya peygamber’in oğludur. hristiyanlar, müslümanlar, sâbiîler (mandenistler) ve bahailer tarafından peygamber kabul edilir. bu durum yeni ahit’teki matta, markos, luka ve yuhanna incilleri ile, kuran’da [1] ve bahai metinlerinde teyit edilir. m.s. 27 yılı civarında isa’yı şeria nehri’nde vaftiz ettiğine inanılır.

luka incili’ne göre, isa’nın akrabasıdır. zamanla isa’nın kuzeni olduğu inanışı yaygınlaşmıştır. sabiiler isa’nın akrabası olduğuna inanmazlar. yine hristiyanlıkta isa’nın müjdecisi kabul edilir ve müjdeci yahya ismi ile de anılır. sâbiîlik’te yihja jahane olarak geçer.

filistin hükümdarı herod antipas’ın kardeşinin karısı herodias ile evlenmesini lanetlemiş ve evliliğin geçersiz olduğunu ilan etmiştir. karısı herodias’ın isteği üzerine herod antipas’ın emriyle kafası kesilerek idam edilmiştir.

24 haziran hristiyanlıkta "aziz yahya günü" olarak kutlanır.

sipsi
isa’nın gelişini müjdeleyen peygamber. isa’nın vaftizini yapmıştır. kuran’da imran ailesinden olduğu bahsi geçer. matta’da kendisine geniş bir yer ayrılmıştır. ingiliz hristiyanları arasında saint john the baptist olarak bilinir. hristiyanlıktaki önemli figürlerden biridir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol