evanjelizm

angelus
kutsal kitap’a dönmek veya yönelmek anlamına gelmektedir. genel anlamıyla incil’ler hakkında vaaz vermektir. isa üzerinde yoğunlaşan bu vaazların amacı hristiyan olmayanları bu dine davet etmektir.

matta, markos, luka ve yuhanna tarafından yazılmış dört kanonik incil’in her birine "evanjel" denir. yunanca "iyi haber" ya da "genel olarak kabul edilen gerçek" anlamına gelen evangelion dan gelmektedir. bu kelimeden türetilerek, incil yazarlarına "dört evanjelist" denmiştir.

angelus
evanjelist ve evanjelik kelimeleri farklı anlamlara gelmektedir. evanjelist kelimesi en basit anlamıyla "hristiyanlık bildirisini vaaz eden, yayan kişi" anlamına gelir. evanjelik kelimesi ise daha çok protestan kilisesi’nin muhafazakar kesimini nitelemek için kullanılır. evanjelizm merkezli bu akımın mensuplarına ve zamanla liberal protestanlar haricindeki tüm protestanlara evanjelik denmeye başlanmıştır (20. yy’ın sonları, 21. yy’ın başı). ayrıca martin luther, reformları esnasında kurduğu kilise hareketi için bu ismi kullanmıştır. bu nedenle kıta avrupası’nda evanjelik kelimesi, protestan veya lutherci olarak algılanır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol