serveti funun dergisi

dory
1891’de ilk sayısını çıkaran, ilk çıktığı yıllarda yalnızca bilim ağırlıklı bir dergi iken, tevfik fikret’in başa geçmesiyle edebi bir çizgiye sahip olan dergi.
rhapsody
birçok edebiyat topluluğunun adını duyurmuş dergidir...örneğin 20.yy ın ilk şiir topluluğu olan fecr-i ati topluluğu,servet-i fünun toplulugu varlıklarını bu dergi ile duyurmuşlardır...
rhapsody
servet-i fünun edebiyatı 1896-1901 yılları arasında filizlenen ve biten bir edebiyattır.yaşça da birbirine yakın kişiler,ortak bir duyarlılıkla ve üslupta birleşirler.recaizade mahmut ekrem’in çabasıyla bu gençler servet-i fünun dergisi çevresinde toplanmıştır.dergi ,hüseyin cahit’in p.lacombe adlı fransız yazarından çevirdiği edebiyat ve hukuk yazısında 1789 fransız devriminin sözü geçmesi nedeniyle kapatılıncaya kadar bu edebiyatın sözcülüğünü yapmayı sürdürür.derginin kapatılması servet-i fünun edebiyatında bitişidir.
insomnia jim
zamaninda universite hazirlikta iken bir konusma sirasinda adi gecmiş dergidir.

+abi her ay uc tane dergi almaktayim fotograf populer tarih bide edebiyat i aliyorum
-aa bende 6 yedi tane dergi aliyorum her ay
+aa super lan cok para gider ama en cok sevdigin hangisi
-serveti funun
+ahahahahha ananin ami kaan.
nick nicki nickince
servet: varlık
fünun: fen, bilim

servet-i fünun: bilimin serveti, bilimin varlığı.

adından da anlaşılacağı gibi ilk başlarda bir bilim ve fen dergisi iken fikret’le yavaş yavaş edebiyat parçaları içermeye başlamış, zamanla iyiden iyiye edebiyat dergisi kıvamına dönmüş ve edebiyatta yeni bir akımın bu dergide başlamasıyla bu akıma adını vermiş dergidir.

(bkz: tevfik fikret)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol