perito moreno buzulu

angelus
arjantin’in patagonya bölgesinde bir buzul. ismini patagonya araştırmacısı perito moreno’dan alır. el calafate şehrine 80 km mesafede olup, bu buzula yapılan ziyaretler için el calafate şehri çıkış noktasını oluşturur.

perito moreno buzulu antarktika ve grönland dışında az sayıda bilinen buzullardan biri olup, sürekli büyüyen bir buzuldur. bunun sebebide pasifik okyanusu ’ndan gelen bulutların and dağlarını aşamayarak buraya çok kuvvetli yağış bırakmasıdır. 60 km geriye uzanan buzullar nehir gibi günde yaklaşık 1 m ilerler. bu, masif kütlede sürekli çatırdamalara ve ses oluşmasına sebebiyet verir. yaklaşık 60 m yüksekliğe (hemen hemen boğaz köprüsü yüksekliği) ve 5 km genişliğe sahip devasa bir kütle olan perito moreno, lago argentino adlı göle açılır ve burada uç noktaları parçalanır. her 4 ila 10 yıl arası büyük parçalanmalar gerçekleşir ki bu tabiyat şovu her yıl buraya binlerce turisti çeker. bu olay 1988, mart 2004 ve son olarakta mart 2006 yılında gerçekleşmiştir.

buzul, daha önce buzulu keşfeden alman jeolog rudolph hauthal’in verdiği isim ile "bismarc buzulu" iken daha sonra arjantinli araştırmacı francisco pascasio moreno anısına, verdiği hizmetlerden ötürü onurlandırmak gayesi ile değiştirilmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol