tiflis

angelus
gürcistan’ın başkenti olup, kura irmağı’nın her iki yakasında yer alır. kent, 350 km²’lik bir alana yayılır. nüfusu 1.345.000’dir.

tiflis, endüstri, sosyal ve kültür merkezi olan bir kenttir. ayrıca önemli bir global enerji projesinin (bak. baku-tiflis-ceyhan boruhattı) geçiş hattı üzerinde bulunur. kent, tarihsel ipek yolu üzerinde yer alır ve bundan dolayı rusya’nın kuzey kafkasya bölgesi, türkiye ve güney kafkasya’daki (transkafkasya) ermenistan ve azerbaycan arasında önemli tarihsel bir role sahip olmuştur.

kentin kartça adı tbilisi’nin bir efsaneden geldiği kabul edilir. bu efsaneye göre tiflis, mö 5. yüzyılda ormanlarla kaplı bir yerdir. bir gün kral vahtang gorgasal ava çıkar. aralıksız uçan sülünün peşine eğitilmiş atmacasını salar. aradan zaman geçer, ne atmaca ne de sülün görünürde yoktur. onlara aramaya başlarlar ve kısa süre sonra ikisini de sıcak suya düşmüş olarak bulurlar. kral orayı çok beğenir ve bir kent kurmalarını buyurur. kente, orada bulunan tsheli (sıcak) ya da eskiden söylendiği gibi tpili (sıcak) sudan dolayı tpilisi ya da tbilisi adı verilir.
gezgin
thy ve pegrasus’un direk uçuş yaptığı şehir, para birimi lari, bana göre en meşhur yiyeceği haçapuri isimindeki hamur işidir.

abartısız 100 metrede bir xerox tabelalı bir fotokopi dükkanı ve döviz bürosunun bulunduğu şehir.

tiflis metrosuna inen yürüyen merdiven benim bindiğim en uzun ve en hızlı yürüyen merdivendi...

hamur işinin yaygın olarak tüketilmesine rağmen bayanların %70-80’i abartı derecede zayıftı

dönercisinden, berberine türklerin oturduğu, çalıştığı ve yaşadığı türk mahallesininin olduğu şehir

taksi için bile pazarlık yapabileceğin şehir, havaalanı - şehir merkezi için 25 lari’ye anlaşmıştık:)

yazargezer
turk, azeri ve iranli turistlerin cinsellige duskunlukleriyle unlu oldugu sehir.

bir yere seyahat edeceksem, konaklamalarimi sehre vardiktan sonra -mumkunse konaklayacagim yeri gordukten sonra- ayarlarim. tiflis'te de bunun aynisi yapmaya kalktim. once dry bridge'in sol ayaginin yakininda daha sonra freedom sq.in hemen kenarinda iki hostele gittim. her ikisine gitmeden once de hostelworld ve booking den fiyat ve odalari kontrol ettim. hostele gittigimde turkiyeden geldigimi ogrenmelerinden sonra yer kalmadigini soylediler. daha sonra ucuncusune -bu sefer rezervasyon yaptirdiktan sonra- gittim. rezervasyonla geldigimden olsa gerek, hostel calisani kiz gayet misafirperver bir sekilde beni karsiladi ve odami verdi. aksamustu sohbet ederken sabah yasadigim sikintilari anlatip nedenini sordugumda tiflis'e gelen turk turistlerin cogunun seks turizmi icin geldigini ve ozellikle komun yasamin yaygin oldugu hostellerde sorun cikardigini, bu yuzden hostel ve konukevlerinin turk, azeri ve iranlilari misafir ederken cekinceli olduklarini soyledi.

simdi ben stereotyping yapan gurculere mi kizayim, buna sebep olan turklere mi bilemedim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol