juta

yazargezer
gurcistan'in rusya sinirindaki stepantsminda (bkz: kazbegi) ilcesine bagli bir koy.

koy ve cevresi muhtemelen gurcistan'in ve tum kafkaslarin en guzel dogaya sahip yeri. koye ulasmanin iki yolu var, birincisi stepantsminda'dan -pazarlikla- 40 lariye tutabileceginiz jeep-taksiler, digeri ise achkhoti koyu cikisinda otostop cekmek(bu biraz uzun surebilir).

yolculuk 20 kilometre ve 35-40 dk suruyor. ısvicre alplerini andiran sno vadisini cevreleyen daglardan fiskiran dogal kaynak sularinin olusturdugu sno irmagi yol boyunca size eslik ediyor. gordugunuz her guzel manzarada durup fotograf cekmeye kalkmayin, cunku manzara siz yukseldikce daha da guzellesiyor ve her adimda durup fotograf cekme istegi doguruyor, koye varmayi bekleyiniz yolda gorduklerinizin sadece fragman.

koyde konaklama icin birkac kucuk otel/guesthouse mevcut, bunlarin yanindan transit gecip yukariya, en yukariya koyun en tepesindeki zeta camping'e devam edin. burada hem kamp alanimhem kogus hem de ozel oda bulabilirsiniz. burada konaklama sureniz en az 2 gece olmali, buraya gelirken yaninizda sis, sucuk, et vs. gibi ates basinda sizi mutlu edecek kucuk seyler getiriniz. kamp sahibemiz maria cok iyi bir asci ama kendi yaptigimizi etleri yemek de bir o kadar guzel.

gelelim pastanin ustundeki cilege... juta avrupada kalici olarak yerlesime acik en yuksek ikinci nokta(2300 metre), 40-50 kadar sakini var ve insanlar dogaya cok saygili(dogada-gezginlerin izleri disinda- en ufak bir cop goremezsiniz). kamp yaptiginiz yerden guneye dogru uzanan bir patika goreceksiniz. bu patika 4km kadar guneye daha sonra kivrilarak doguya devam ediyor. tembellik etmeden oradaki ikinci gununuzun sabahinda erkenden kalkip bu patikayi izleyerek kucuk cennete ulasacaksiniz. evcil ve yaban atlar, selaleler, evcil ahir hayvanlari, kelebekler, kuslar, cicekler... yaklasik 13 km sonra filmlerde bile zor goreceginiz goller bolgesine varmis olacaksiniz(cadirim yanimda olmadigi icin ben kalamadim ama eger kamp yapmayi seviyorsaniz buraya cadirinizla gelin ve bir gecenizi bu sirin gollerin kiyisinda gecirin). bol bol fotograf cekin(bana da gonderin, makinamin sarjini selalelerde bitirdim ve simdi agliyorum). eger tirmaniz ekipmanlariniz yaninizdaysa tepedeki buzullara tirmanabilirsiniz. vaktiniz ve gucunuz yeterse tepenin kuzey yamaclarindaki karli bolgelere cikip -temmuz ayinin ortasinda- karlarin uzerine uzanabilirsiniz.

gidiniz, gorunuz anacim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol