munster

angelus
almanya’nın batısında kuzey ren-vestfalya eyaletinde (land) kent.

tarihte adı ilk kez mimigernaford olarak geçen kentte, charlemagne’ın gönderdiği misyoner liudger (ludger) 804’te bir piskoposluk kurdu. kentin adı 1068’de münster olarak değiştirildi ve 1137’de berat aldı. büyük ticaret yollarının kavşak noktasında yer alması ve ingiltere’yle yaptığı yün ticaretinin yardımıyla hızla zenginleşen kent, 13-14. yüzyıllarda hansa birliği’nde güçlü bir konuma sahipti. reform hareketinin radikal kanadını oluşturan anabaptistler 1534’te kenti ele geçirip kolektivist bir dinsel düzen kurdular. vestfalya barışı’nın imzalanmasıyla sonuçlanan görüşmeler 1645-48 arasında münster’de yürütüldü. kent 1815’te vestfalya’nın prusya’ya ait kesiminin başkenti oldu.

tasarimharikasi
aynı zamanda teyzemin de yaşamakta olduğu, günden güne suç oranlarının arttığı bir şehir. son üç senede sadece teyzemin evine ve işyerine giren hırsızın haddi hesabı yok. almanya deniyo, avrupa ekonomisinin merkezi deniyo ama yavaş yavaş sistem tüm kıtalarda ve ülkelerde; dolayısıyla şehirlerde çökme belirtileri gösteriyo.

bir de bu şehrin insanlarında medeni tartışamama sorunu var sanıyorum. istedikleri olmayınca, herhangi bir şirketle yapılan alışveriş kendi istedikleri gibi sonuçlanmayınca şirket sahibine küfür edip, ortalığı birbirine katabiliyolar. son zamanlarda teyzemden duyduğum haberler bu yönde. gelişmelerle tekrar birlikte olucaz sevgili bilgiç.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol