kiel

angelus
almanya’nın kuzey kesiminde schleswig-holstein eyaletinin (land) merkezi (1945) kent. kiel kanalı nın doğu ucunda, baltık denizindeki kiel fiyordunun (kieler förde) her iki yakasında toprakları olan bir liman kentidir.

10. yüzyıla ait kaynaklarda adı kyle biçiminde geçer. "fiyort" ya da "kaynak" anlamına gelen bu sözcüğün anglosakson dilindeki kille’den (gemiler için güvenli yer) türediği sanılmaktadır. 1242’de kurulan kent, ortak bir ticari savunma anlaşması olan lübeck yasaları’nı kabul etti. 1284’te hansa birliği’ne katıldı ve 14. yüzyılda yeni ticaret ayrıcalıkları kazandı. 1773’te danimarka’ya bağlandı. 1814’te burada imzalanan kiel antlaşması’yla danimarka, norveç’i isveç’e bıraktı.

1866’da schleswig-holstein’ın geri kalan bölümüyle birlikte prusya’ya geçen kent, 1871’den sonra deniz üssü olarak önem kazandı. 1917’de eyalet merkezi oldu. 1918’deki devrim kiel’li denizcilerin ayaklanmasıyla başladı. ii. dünya savaşı’nda kent, müttefik kuvvetlerince yoğun biçimde bombalandı. savaştan sonra yeniden inşa edilirken geniş yeşil alanlara yer verildi. bu dönemde onarılan tarihsel yapılar arasında yaklaşık 1240’ta yapılmış nikolaikirche (st. nikolaus kilisesi) ile holstein-gottorp düklerinin sarayı (y. 1280) sayılabilir; çar iii. petro bu sarayda doğmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol