bonn

angelus
almanya’nın kuzey ren-vestfalya eyaletinin güneyinde, ren nehrinin her iki yakasına yayılmış federe kent. kent, 2 bin yıllık tarihiyle almanya’nın en eski yerleşim birimlerinden biridir. köln dükleri, malikane yeri olarak 18’nci yüyıl sonuna kadar bonn’u tercih etti. ludwig van beethoven 1770’de bonn’da dünyaya geldi. kentte bulunan ren friedrich wilhelm üniversitesi 19’ncı yüzyıldan itibaren almanya’nın önde gelen yüksekokulları arasında sayıldı.

1990’da doğu ile batı almanya’nın birleşmesiyle berlin almanya’nın başşehri olurken, bonn’un 1990 yılına kadar "hükümet merkezi" olarak anılması kararlaştırıldı. federal meclis ve hükümet birimlerinin büyük kısmı berlin’e taşınmış olmasına rağmen 6 federal bakanlığın ana binası bonn’da bulunmakta, diğer bakanlıkların bazı daire başkanlıkları da kentte faaliyet göstermeye devam etmektedir.

başkentin berlin’e kaydırılmasıyla özellikle hükümet ve kamu binaların yoğunlaştığı bölgenin çehresi büyük ölçüde değişti. aralarında deutsche welle, bonn uluslararası kongre merkezi ve diğer kamu ve özel sektör firmaları bu kesime yerleşti. birleşmiş milletler’e bağlı 12 birimin üslendiği "bm kampüsü" de 2006 yılının temmuz ayında yine sözkonusu semtte faaliyetlerine resmen başladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol