santiago de compostela

angelus
ispanya’nın otonom bölgelerinden biri olan galiçya’nın başkentidir. kuzeybatıdaki a coruña eyaletine bağlı santiago 2000 yılının avrupa kültür başkenti seçilmiştir. 2004 yılı itibarı ile nüfusu 92,298’dir.

şehrin katedrali önemli bir ortaçağ hac yolu olan camino de santiago’nun sona erdiği yerdir ve bu yol günümüzde halen yürünmeye devam etmektedir.

angelus
katedral eski ve iyi korunmuş şehrin ana meydanına bakar. meydanın karşısında galiçya xunta’sı ve belediye binası olan pazo de raxoi (raxoi’nin sarayı) bulunur, katedral merdivenlerinin sağında ise 1492 yılında katolik krallar isabela ve fernando tarafından hacılara misafirhane olarak yapılmış, şimdi ise otel olarak kullanılmak üzere restore edilmiş bir yapı olan hostal de los reyes católicos yer alır. katedralin ünlü cephesi ispanyol euro bozluk paralarından 1 cent, 2 cent ve 5 cent’in (€0.01, €0.02, and €0.05) önyüzüne işlenmiştir.

satiago’da, şehrin merkezindeki parkta bulunan cumbalardan bakıldığında etraflıca görülebilen university of santiago de compostela adlı bir üniversite bulunur. üniversite gençliği sayesinde dinamik bir gece hayatı oluşmuştur. eski şehrin etrafını saran dar sokaklarda çok sayıda tarihi bina vardır. bu sokakları çevreleyen yeni şehir bu karakteristik ruhtan yoksundur, ancak kimi eski inşa edilmiş büyük apartmanları bu sokaklara kadar girebilmiştir.

santiago adını ispanya’nın dört askeri birliğinen birine vermiştir: compostela, calatrava, alcantara ve montesa.

atlantik’ten gelen güçlü rüzgarlar ve onu çevreleyen dağlar ile santiago de compostela avrupa’nın en çok yağış alan yerlerinden biridir. (yılda yaklaşık olarak 66 inç.)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol