cöncepcion

angelus
concepcion, şili’de 220.000 nüfuslu bir şehir (2004 itibarıyla)

başkent santiago ve valparaiso ile beraber ülkenin en önemli üç şehrinden biridir. santiago’dan sonra ülkenin ikinci önemli ekonomi merkezidir.

concepcion, santiago’nun 500 km güneyinde, bu kısmında 1.8 km genişliğine ulaşan ve şehrin yakınlarında pasifik okyanusu’na dökülen bío-bío nehri’nin kıyısında yer alır. liman şehri ve donanma üssü olan talcahuano ile komşudur. bu iki şehir arasında carriel sur havaalanı bulunur. concepcion ve başkent santiago arasında günlük tren bağlantısı mevcuttur.

concepcion, 1550 yılnda pedro de valdivia tarafından, bugün komşusu olan liman şehri penco ’nun yerinde kuruldu. şehir birçok defa mapuche saldırılarına uğrayarak yıkıldı.

1751’deki kuvvetli bir deprem sonucu yıkılnca, şehir 1754’te iç kısımlara taşınır. 20 şubat 1835 tarihindeki 8.5 şiddetindeki çok güçlü bir deprem sonucu tüm şehir yıkılır. charles darwin enkaz altındaki şehri ziyaret eder. bu depremi, 1839 ve 1960 yıllarında takip eden iki büyük deprem de, şehri bir kez daha yıkar ve çok sayıda kurban alır. (bkz;büyük şili depremi) bu zamandan beri de, büyük zararlardan kaçınmak ve depremlerde dayanmasını sağlamak maksadıyla, binalar alçak olarak ve çelik-beton teknolojisiyle inşa edilir.

1818 yılında concepcion’da şili’nin bağımsızlığı ilan edilir.

1882 şehrin nüfuzu 19.000 dir.

!995 yılından itibaren, giderek büyüyen konut ihtiyacını karşılayabilmek için giderek artan sayıda gökdelenler oluşur. şehrin genişlemesine olanak vermeyen alan darlığı ve yükselen arsa fiyatları, bu yapılaşmayı zorunlu kılmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol