salvador dali

0 /
chaconne
dahi ressam. surreal cizgilerle bilincinin altindakileri ayyuka cikarmayi bilen ustun bir yetenek. resimlerinin icra olus bicimi aklimi bin yerinden kurcalamaktadir.
quantitatif
salvador dalí 11 mayis 1904’de figueras’in (ispanya’nin kuzeyinde pirienelere yakin bir kasaba) bir koyunde dogdu. 6 yasindayken menenjitten olen erkek kardesinden 3 sene sonra dunyaya gelmisti.ona koyduklari isim; olmus kardesinin ismiyle ayniydi: salvador. ressam bu kardesine ikiz kadar benziyordu. anne babasinin yatak odasinda velazquez’in carmihta isa resmiyle birlikte asili olan kardesinin resminin yasayan bir aynasiydi. boylece salvador dalí bir kucuk despota donustu. ailesinin dikkatini cekmek icin yaptigi histeri krizleri, teatral hareketler alisilagelmis seylerdi. uzun sure, onu fetheden kizkardesi ana maria’nin dogumu bile onu duzeltmeye yetmedi. aksine zaman gectikce farkliligini ifade etme istegi daha dayanilmaz hale geliyordu.kardesinin olumu hakkinda soyle demistir:’dogar dogmaz tapinilan bir olunun ayak izlerinden yurumeye basladim. beni severken hala onu seviyorlardi aslinda. belki de benden cok onu.. babamin sevgisinin bu sinirlari yasamimin ilk gunlerinde itibaren cok buyuk bir yara oldu benim icin.’
quantitatif
’her zaman anarsist ve ayni zamanda da monarsisttim. her zaman burjuvaziye karsiydim ve hala da oyleyim. gercek kulturel devrim monarsist prensiplerin restoresiyle mumkundur.’diye ressam.
ithilquessir
soyut resim demenin tuvale anlamsiz degil tam tersine gercek olmamakla beraber anlamli seyler cizmek demek oldugunu anlatmis insan.
"her sabah uyandigimda salvador dali olmanin ustun zevkini tecrube ediyorum" diyecek kadar narsizmi benimsemis biri.
ama resimlerine bakiyorum, o kadar cizsem bende narsist olurdum.
nyks
kendi günlüğünü kitap olarak basmış,
sürrealist ressam. ayrıca günlüğünde hitler’in bacaklarına kafayı takmış durumdadır.
lol
yaptığı resimlerlerle kendisinin hakkında bir çok spekülasyona yol açan hayran kaldığım bi ressamdır kendileri.genelde resimleri soyut ve hayalcidir.20. yüzyılın en büyük sanatçıları arasında gösterilen dali ressam olmasıyla dikkat çeksede aynı zamanda film yapımcısı sahne tasarımcısı heykeltıraş ve yazardı
sinsigibi
kimi sanatçılara göre hiçbir deha parıltısı taşımamış, kendini işin şan şöhret ve kendini beğenmişlik kısmına kaptırmış hatta picasso tarafından kapıdan kovulmuş tırt ressam.
angelus
hastası olduğumuz, örnek aldığımız kişidir. bugun yaşıyor olsa gidip elini öpmek birinci vazifemiz olurdu şu ahir zamanda.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol