hayata dönüş

akbays
19 aralık 2000’de cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara karşı tutuklu ve hükümlülerin başlattığı ölüm orucunu durdurmak için devlet yetkililerin ve basının, operasyona verdiği isim. bu operasyonla 28 tutuklu ve hükümlü insan acımasızca öldürüldü.yüzlercesi sakat kaldı.tarihin en trajik olaylarından biri.
nys
tarihte ’’hayata dönüş operasyonu’’ olarak geçen içler acısı durumu belgeleyen fotoğraflar dava dosyasına girdi. fotoğraflarda, insanlar haricinde parmaklıkların bile nasıl yandığı ortada.

bayrampaşa cezaevi’nde uzman jandarma çavuş olarak görevli olan altan sabsız da van 1. ağır ceza mahkemesi’nde 5 temmuz’da verdiği ifadesinde durumu anlatmış.

’’ yanarak hayatını kaybedenlerin iddia edildiği gibi kendisini yakmadığını, yangın çıkan koğuştakilerin teslim olmak istemesine rağmen kapıların açılmadığını’’söylemiş.

ayrıca, "mahiyetini bilmediği değişik gaz bombalarıyla müdahale edildiğini, yanan koğuşta teslim olmak isteyenlerin dışarı çıkarılmadığını, yangına müdahale edilmediğini, yanan tutukluların üzerine yanıcı madde sürülmüş battaniye atıldığını" da bildirmiş.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol