manisa davası

akbays
çocuk yaştaki öğrencilere gözaltında işkence yapıldığının tespit edilmesiyla dünya gündemini uzun süre meşgul eden utanç davası.
independence
1995 senesinde o donemde ya$lari hepsinin 18 den du$uk oldugu 10 dan fazla genc tutuklandi. suclari bir vagona "parali egitime hayir" yazmakti aslinda ancak donemin devleti devlete kar$i gelenlere o denli kin kusuyordu ki genclerin suclarina teror orgutu uyeliginden tut monotof kokteyli atmaya kadar pek cok $ey eklendi. cocuklar once suclara itiraz ettiler ancak polis bu itirazlari ortadan kaldirmak icin tum cocuklara i$kence yapti. anuse cop sokulmasindan elektrik verilmesine, buza yatirmasindan dayaga her tur insanlik di$i $iddet uygulandi cocuklara. cocuklar i$kenceler kar$isinda caresiz kaldi ve kendilerine isnat edilen tum suclari kabul ettiler.

mahkeme cocuklarin hepsine ayri ayri ortalama 12 $er sene agir hapis cezasi verdi. oysa ortada ne bir delil vardi ne de bir tanik. mahkemenin elinde olan yegane $ey cocuklarin ifadeleriydi.

cok $ukur yargitay araya girdi ve cocuklarin ifadelerinin i$kence altinda alindigini soyleyerek karari bozdu. cocuklar uc ucuna beraat ettiler.

peki cocuklara i$kence eden polislere ne oldu?

kamuoyu baskisi sonucunda polislere de dava acildi ancak dava oyle hemen bitmedi, 8 sene civari surdu ve 2003 senesinin nisan ayinda sona erdi.

manisa agir ceza mahkemesinde gorulen davada once 10 polis beraat etti ancak olaya yine yargitay el koydu ve “tüm mağdurların fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldıkları” gerekcesi ile beraat kararini bozdu. ardindan da polislere tam olarak $u cezalar verildi;

-----------------------------spoiler----------------------------:

manisa ağır ceza mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, sanıklardan levent özvez, musa geçer, ramazan kolat ve başkomiser halil emir katıldı. altı sanık ise duruşmaya gelmedi.
manisa ağır ceza mahkemesi, 26 aralık 1995’te yasadışı dhkp-c örgütüne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan gençlere işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan polis memurları levent özvez’i 12 mağdur için 120 ay, turgut demirel’i 6 mağdur için 60 ay, engin erdoğan’ı 11 mağdur için 110 ay, fevzi aydoğa’yı 11 mağdur için 110 ay, musa geçer’i 11 mağdur için 110 ay, mehmet emin dal’ı 11 mağdur için 110 ay, turgut özcan’ı 7 mağdur için 70 ay, atilla gürbüz’ü 10 mağdur için 100 ay, ramazan kolat’ı 11 mağdur için 110 ay ve başkomiser halil emir’i de 13 mağdur için 130 ay hapse mahkum etti.

-----------------------------spoiler----------------------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol