kültigin

darth sidious
kaygisizlarda soray uzun un canlandirdigi karakter. mahallenin kabadayisidir. surekli memnun kaygisizi dover ama kaderin cilvesi memnunun kizi hostes e asik olur ve olaylar gelisir. iki salak adami vardir. komiktir.
greyfurt
orhun yazıtlarındaki "mızrak batımı karı söküp, kögmen ormanını aşarak yürüyüp kırgız kavmini uykuda bastık" sözlerinin sahibi aşmış türk generali ve devlet adamı.

684 yılında doğdu. babası ilteriş öldüğünde ağabeyi bilge 8, kultigin ise 7 yaşındaydı. ağabeyiyle birlikte amcası kapağan kağan tarafından büyütüldü. bilge kağan 32 yaşında ülke yönetimini ele aldığında, kultigin de 31 yaşında onun yardımcısı oldu ve ordunun başına geçti. ağabeyi ile birlikte ülkelerindeki isyanları bastıran kultigin’e ilişkin en sağlıklı bilgiler orhun abideleri’nde yer alır.
kultigin, 16 yaşında iken amcası kapağan kağan ile birlikte 50 bin kişilik çin ordusuyla yapılan savaşa katıldı ve kahramanlığı ile dikkat çekti. kultigin, 21 yaşında iken çinli general caca ile yapılan savaşta da yer almış ve üç atını kaybetmişti. çinli askerlerin attığı 100’den fazla oktan kurtulmayı başararak, bu savaşın kazanılmasında büyük payı olduğu abidelerde yazılıdır.
kultigin, 26 yaşında iken göktürk devleti’ne başkaldıran kırgızlara karşı düzenlenen sefere de katıldı. sanga dağı’nın eteklerinde 710 yılında yapılan savaşta, kultigin’in savaşçılığı çinlilerin de dikkatini çekti ve çin kaynaklarında onu ‘yenilmez savaşçı’ olarak gösterdiler.
kultigin 27 şubat 731’de 47 yaşında iken öldü. 1 kasım 731’de kendisine büyük bir cenaze töreni düzenlendi. törene çin, tıtan, tatabı, tibet, iran, soğd, buhara, türgiş, kırgız ve diğer devlet boyları da katıldı.
hergele
kaygısızlar dizisinin unutulmaz mafyası.kültiginin has adamları alper ve kürsat ise apayrı bir efsanedir.

kültigin:burcu işten çıkışta hemen eve gideceksin tamammı kız
burcu:tamam ya
alper:abi burcu ablamızı yanlız bırakmayalım ben yanında kalayım
kürşat:evet abi ablamız ilik gibi yalamasınlar karambolde
kültigin:laaaaaaaaan! (ve dayak başlar)
benduruyorumsebagitti
ağabeyi bilge kağan’ın, ölümünün ardından hakkında çok duygusal cümleleri adına dikilen anıta kazıttığı kardeşi.

"inim kül tigin kergek boldı
özüm sakındım
iki şad ulayu yigünüm..."

diye devam ediyordu.

"küçük kardeşim kül tigin vefat etti. yas tuttum. halkım kötü olacak deyip yas tuttum." şeklinde devam eden kafiyeli ve çok dokunaklı bir metindir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol