zagnos paşa

tyche
ufak bir dil şürçmesi ile, ’zağnoş paşa’ olarak telaffuz edilmesi olası, fatih sultan mehmet zamanında görev almış paşa kişi.
akhillius
zağanos paşa (veya zağnos paşa), rum asıllı devşirme türk. fatih sultan mehmet devrinde önemli rol oynamış, gelibolu sancak beyliği ve kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş, 1467-1469 yılları arasında ise trabzon sancak beyliği yapmış bir osmanlı paşasıdır.

sultan i. murat tarafından sürgün edilmiş olan paşa, fatih sultan mehmet tahta geçer geçmez çağrılarak vezir tayin edilmiştir.

zağanos paşa, fatih’in çocukluğunda askerlik öğretmenliğini yapmış, sultanın kızkardeşi ile evlenerek hem eniştesi hem de kayınbabası olmuş, bunların yanısıra trabzon’un zaptı esnasında prenses anna ile de evlenmiştir.

istanbul’un fethi öncesinde rumeli hisarı’nı yaptırmış, osmanlı donanmasının kara yolu ile kasımpaşa’ya indirilmesinde de emeği geçmiştir.
ahiskali
çandarlı halil paşa gibi türk evlatlarının ne denli arka saflarda bırakıldığının büyük bir kanıtıdır. osmanlı nın işine geldiği için kullandığı devşirmelerdendir kendisi. o zamanlarda devşirmelerin yoğun olarak kullanılmasının sebebi türkmen kökenli olan vezirlerin iktidarı ele geçirecek güçte olmasıdır tabii kı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol