hz ayse

capt it all
ebu bekirin kızıdır. hz muhammed ile hicretin ikinci senesinde medinede evlenmiştir.

hz peygamber kız olarak yalnız ayşe ile evlenmiştir. ötekiler dul idiler. hz ayşe hicretin 59. senesinde vefat etmiştir.
capt it all
hakkında 9 yaşında evlendirildi deyi bir şayia vardır. günümüze yanlış gelmiş islam kaynaklarında da bu mevcuttur. aşağıdaki alıntı metin okunarak neyin ne olduğu anlaşılabilir.

hz. muhammed, hz ebubekir’den ayşe’yi istediğinde, hz.ebubekir, kızını daha önceden mutim adlı bir ahbabının cübeyr adlı oğluna verdiğini, bu kişinin isteğinden vazgeçmesi halinde, hz muhammed’in isteğine olumlu cevap verebileceğini söylemiştir.


burada ilginç olan bir-iki nokta var. şöyle ki:

eğer ayşe, kendisini hz. muhammed istemeden önce, başka birine söz kesildiyse, evlilik çağında bir kız olduğu sonucu doğuyor.

ikinci olarak, peygamber bile olsa, bazılarının iddia ettiği gibi, her istediği kadını alamayacağı anlaşılıyor.

üçüncü ve en ilginç nokta ise; ayşe’nin verildiği mutim ailesi’nin putperest bir aile olmasıdır. buradan şu sonuç çıkıyor: hz. ebubekir’in, kızını putperest bir aileye vermesi düşünülemez. peki nasıl oluyor o zaman? tek bir ihtimal kalıyor geriye; bu söz, hz. ebubekir müslüman olmadan önce verilmiştir.


hz. muhammed’in, ayşe’yi hicret’in olduğu yıl istediği hesaba katılırsa taşlar yerine oturmaya başlar. hicret, islamiyet’in onuncu yılında gerçekleşmiştir. yani ayşe’nin o sırada altı yaşında olduğu hikayesi, aslında safsatadan ibarettir. olayı özetleyecek olursak:
hz. ebubekir, müslüman olmadan önce, kızıyla, putperest bir ailenin oğlu arasında söz kesmiştir. bu durumda daha islamiyet inmeye başlamadan önce bile ayşe vardı demek oluyor. o dönemde üç-dört yaşında olduğunu düşünsek bile, hz. muhammed, ayşe’yi islamiyet’in inişinden on yıl sonra istediğine göre, ayşe’nin yaşı en az onüç-ondört oluyor. evliliğin de, isteme olayından bir kaç yıl sonra gerçekleştiğini düşünürsek, ’’ayşe evlendiğinde , en az onsekiz-ondokuz yaşlarındaydı.’’ demememiz için bir sebep kalmıyor.


ayşe’nin cübeyr’le neden evlendirilmediğine gelirsek: hz. ebubekir, bu sözü vermişti ama, daha sonra müslüman olduktan sonra pişman olmuştu. işin ilginç yanı, mutim ailesi de, müslüman birinin kızını almaya pek gönüllü değildi. oğullarının dininin değişmesinden korkuyorlardı. ama iki tarafın da vermiş olduğu sözler yüzünden, iki aile de geriye dönüş yapamıyordu. en sonunda cübeyr’in annesi, oğlunu müslüman bir ailenin kızıyla evlendiremeyeceğini söyleyerek bu işten caydı. ayşe’yle hz. muhammed’in evlilikleri ancak bundan sonra olabildi.


ayşe’nin yaşı konusunda bir diğer ipucu ise, ablası esma ile ilgilidir. kaynaklar çok sağlam olmasa da, gene de bize bir miktar fikir verebilmektedir: ayşe’nin, kendisinden on yaş büyük bir ablası vardı. bazı kaynaklar, esma ismindeki ablasının hicret’ten tam yetmişüç yıl sonra, yüz yaşında öldüğünü söyler. bu durumda, hicret olduğunda yirmiyedi yaşında oluyor. ayşe’nin de ondan on yaş küçük olduğunu düşünürsek, onun da hicret olduğu sıralarda onyedi yaşlarında olduğu ortaya çıkar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol