auschwitz

serpens
auschwitz-birkenau, nasyonal sosyalizm döneminde kurulmuş en büyük alman toplama kampı. ilk kurulan ana kamp auschwitz i ’in 3 km. ilerisinde inşa edilmiştir. polonya’nın krakow şehrinin 60 km. batısında, küçük bir şehir olan oswiecim’in yakınlarında bulunur.

auschwitz-birkenau’ya tüm avrupa’dan 1,3 milyon insan yerleştirilmiştir. bunların, 1 milyonu yahudi olmak üzere 1,1 milyonunun öldürüldüğü tahmin edilmektedir. yaklaşık 900.000 kişi kampa geldikleri anda doğrudan gaz odalarına gönderilmiş ya da vurularak öldürülmüştür. kalan 200.000 kişi, hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında ölmüştür.

auschwitz ismi, holokost sürecinde kurban olanların ve dolayısıyla ikinci dünya savaşı’ndaki nazi dehşetinin sembolü olmuştur. bu kamplarda, yahudi, roman, homoseksüeller gibi nazilerin düşman ilan ettikleri gruplar başta olmak üzere 6 milyon kişi ölmüştür.

1979 yılında insanlığın kültür mirası listesine eklenen bu iki kampın kalıntıları ve yahudi mezarlığı, auschwitz-birkenau devlet müzesi ve holokost anma mekânı olarak kamuya açılmıştır.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol