assos

xerxes
canakkale’nin behramkale koyu yakinlarinda bulunan cok onemli bir antik kent. arkeolojik degeri cok fazla olan bir kenttir. umit serdaroglu tarafindan kazilmistir.

assos’daki en onemli yapit ege denizine hakim muhtesem bir manzarasi olan ve m.o 6.yuzyilda yapildigi tahmin edilen athena tapinagi ’dir. biga yarimadasi ve edremit korfezine bakan bu dorik tapinak, antik cagda , anadolu’da dorik duzeninde yapilmis tek ornek olmasi ve kabartmali frizlerinin bulunmasi nedeniyle buyuk onem tasir. yani bir baska deyisle bu tapinagin yapilisinda usta bir iscilik goze carpmaktadir. bu tapinaktan cikartilan onemli buluntular bugun boston muzesi ,istanbul arkeoloji muzesi ve behramkale’deki kazievinde sergilenmektedir.

assos’ta yamaca yerlesmis cok katli agora ile agoranin altinda bulunan antik tiyatro kentin yasama alaninin odak noktasinin bu kesimde oldugunu gosterir. zaten sunu ozellikle belirtmek gerekir ki, agora o donemlerdeki yunan kentlerinin olmazsa olmaz yapilarindan biridir. dolayisiyla agora gercegini ve onemini assos’ta bir kez daha goruyoruz.

bu kent persler, buyuk iskender, roma, bizans ve son olarak da osmanli hakimiyetine girmistir. behramkale koyu bu oren yerinin yaninda kurulmus bir koydur.

yolunuz assos’a dusarse mutlaka ugrayin, gidip gorun. cok begeneceginizden eminim.

ben gittim gordum, cunku ben bir arkeologum...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol