gurk

alorarola
ya da bölgelere göre gork, kork şeklinde telaffuzu mümkündür.

tavuğun kuluçka başlangıcından civcivlerin kendilerini muhafaza edebildiği piliçlik dönemine kadar ki annelik görevine verilen addır. bu dönemde sürekli gurk gurk sesleri çıkardığı için bu ismi almıştır.

bu döneminde tavuk görsel olarak farklılık arz eder. artık sıradan yumurtlayan bir tavuk değildir. annedir artık.

tavuk bu sesi çıkararak kuluçkaya yatmaya hazır olduğunu işaret eder, görsel olarak farklıdır tüğlerini kabartarak dolaşır, saldırgandır. bir diğer farklılığı da vücut ısısı çok yüksektir.

kabararak dolaşma hali tavuğun 21 günlük kuluçkadan sonra yavrularını koruma anlamındadır. bu hali onu saldırgan yapar ve saldırır civcivlere asla yaklaşamassınız. tavuk, horoz gibidir yaklaştırmaz. her türlü saldırıya karşılık verme halidir.

genellikle tavuğun bu döneme gelişi mevsimsel olarak bahar başlangıcı ile yaz mevsimi bitimine kadar ki sıcak evrede olan dönemlerdedir. eğer ki elinizdeki tavuk gurk gurk sesi çıkarırsa bilmeniz gereken bu döneme geldiğini ve hazır olduğunu anlamanızdır. çoğu insan tavuğun bu dönemini tanımadığı için bilmez, akıllara tavuk delirdi hissi düşürmesin ya da hastalanmış olduğunu düşünerek tavuğu kesmeyiniz ya da öldürmeyiniz. bu dönem harici bu sesi asla çıkarmaz. ayrıca bu döneminde tavuk asla yumurtlamaz, eğer yumurtlamaya başlıyorsa bu dönemi bitirdiğine işarettir.

fakat ilk başlangıçtan itibaren onu bu döneminden vazgeçirmek istiyorsanız belli aralıklarla su altına tutarak ıslamanız yeterlidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol