eleştiri

0 /
quantitatif
" gercek anlamda elestiri, nesnesine dogru sekilde odaklanabilmek, yani bir varlik nedenine sahip olmak icin tarafli, tutkulu, siyasi olmali; yani dislayici bir bakis acisina sahip olmalidir... "

charles baudelaire
ronniefrown
dünya kadar yöntemi olan, yeterli bilgi birikimi olmaksızın yapılmaması gereken eylem. feminist eleştiri, marksist eleştiri, kültürel eleştiri..vb. daha gider. kendi başına bir ilimdir eleştiri.
minimal deve
eylemi uyguladığınız kişi tarafından kaldırılması zor bi durumdur eğer karşıdaki kişi olgulukla karşılıyorsa o kişi artık aşmıştır
pelagehatun
yapıcısı yıkıcısı olmayan bir şeydir. yoktur yani yapıcı eleştiri, yıkıcı eleştiri diye bir şey.. olumlu eleştiri ve olumsuz eleştiri vardır.

eleştiri çözüm getirmek zorunda değildir. tıpkı felsefe gibi. eleştiri sorunları, iyiyi ve ya kötüyü ortaya koyar sonra ilgililerde bu eleştirilere göre yapmasını gerekeni yapar, bunları kaale alır ve ya eleştiri ya da bok atmak deyip geçer. budur eleştiri. götten anlam yüklememek lazım kelimelere.

stella
okulda okutulan aptal bir okuma parçası geldi de aklıma, hiciv ve eleştirinin karşılaşmasını anlatan, düşündüm, eleştirinin sevmediğimiz ve yarar sağlamayan türüne hiciv dememiz daha uygun olur. tabii edebiyat dünyasında yaşıyorsak.
pelagehatun
1. bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi.

2. (edebiyat) bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle anlaşılmasını sağlamak ve değerlendirmek amacıyla yazılan yazı türü, tenkit, kritik.

3 . (felsefe) özellikle bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama.


tdkdan da anlaşılacağı gibi neymiş efendim eleştiri cevap bulmak zorunda değilmiş. neymiş doğru ve yanlışlarını bulup göstermek için incelemeymiş. neymiş sınamaymış, neymiş yargılamaymış.

burdan nereye varıyoruz peki? yapıcı eleştiri neye deniyodu? çözüm bulan şey, ilerlemeye yönelik şey miydi neydi öyle bir şeydi. demek ki yokmuş öyle bir şey.

(bkz: tdk sen bizim her şeyimizsin)

edit: yapıcı=olumlu eleştiri anlamında kullanılıyorsa bir çözüm üretmesi anlamında değil; doğru yönlerini eleştirmesi, pozitif eleştiri anlamında kulanılıyordur.
independence
ele$tiri kavramini aslinda ozetlemek de cok basit uygulamak da.ancak ozetledigimiz ve uygulanmasini temenni ettigimiz her kavrami akillara sokabilseydik ne gam kalirdi ne kasvet.

ele$tiri nedir?

$udur;

"olmami$" olarak du$unulen $eyin "olmu$" olarak du$unulebilmesi icin "olmami$" olan bolumlerinin dile getirilmesidir.

en kaba ve en yalin hali ile budur, bu kadardir.

orneklendirelim(tabiki sozlugu baz alarak);

sozluk firefox friendly degil, kimi ozellikler firefox’ta cali$sa super olur, cali$mamasi eksikliktir.

amenna.

bir ba$ka ornek(gene sozluk baz alinarak);

arama fasilitesi cok yetersiz, istedik ki dileyen diledigi yazarin entrylerini ba$tan sona gorsun ve yine isterdik ki aradigimiz kelimeler ile alakali kiyisindan ko$esinden benzerlik gosteren entryler onumuze yigilsin, iclerinden i$imize yarayani secebilelim.

amenna.

bunlar sizlerin degil benim yapabilecegim $eylerdir, dolayisi ile tamamen yerinde ele$tirilerdir ve kabullenilmek zorunda oldugum $eylerdir.

ve evet bunlar ele$tiridir.

ama.

bakin i$te $unlar ele$tiri degil tamamen bulunulan ortami bilincli & bilincsiz karalamak adina yapilan $eylerdir.

orneklendirelim(elbette sozluk baz alinarak);

ba$liklarin altinda yeterli aciklamalar yok, bir film ismi yazip aratiyorum altindan 4 entry cikiyor, bir oyun ismi yaziyorum peheyyy en fazla 9 entry cikiyor.bu ba$liklarda daha fazla entry olmali.

i$te bu bir ele$tiri degildir, bu bilincsizce ve du$unmeksizin karalamaktir, bok atmaktir.

sinemalarla alakali az entry mi var?

yazacaksin ki cogalacak.

oyunlarla alakali az entry mi var?

yazacaksin ki cogalacak.

bilimsel entryler, tanim iceren entryler, tarihsel kronolojik entryler az mi?

yazacaksin ki cogalacak.

bu benim degil bu hepimizin yapacagi $eylerdir dolayisi ile bu bir ele$tiri degildir.ele$tiri eger senin elinden duzeltmek gelmiyorsa ve yapabilecegin bir $ey yoksa anlamlidir.herkesle ayni haklara sahipsen ve yapabilecegin milyon ayri $ey varken bu ve turevi soylemler ele$tiri kavraminin yakinindan gecmeyen cumlelerdir.

sozluk hizli cali$miyordur, durmadan kapaniyordur, mutemadiyen cokuyordur ve her gun veri kaybi ya$aniyordur.bu ve diger teknik konular ile alakali sorunlar uzerinde yaptirim gucu ve yetkisi olmayan arkada$larin bunlari ele$tirmesi kadar olagan ve hakli bir $ey olamaz(ki cok $ukur bu saydiklarimin hic biri olmuyor)

sozluk yava$ yava$ forumla$maya gidiyordur, anlamsiz ba$liklar sol framenin ebesi ile yakin temas halindedir, anket alip ba$ini yurumu$tur. ah i$te bu konular ile alakali elinden cok $ey gelir.ama sen elinden gelebilecekleri yapmayip sadece kotuleme yoluna gidersen turkcedeki kelimelerin anlamlarini daha iyi anlaman ve idrak etmen gerekliliginin en somut ornegidir bu.zira bunlar ele$tiri degildir.

$imdi defterine 100 kere ele$tiri yaz ve yazarken de ezberle.yarin bu konudan sinava gireceksin.
totik
gelişimini sürdürmekte olan ülkelerde anlaşılamamış kelimedir. içi boştur, boşaltılmıştır. siyasi iktidarların bilerek anlasılmaz bir hale getirdikleri durumdur. eleştirilen kişi ya da eser için kişinin ya da eser sahibinin özgüvene ve eserine inancına ihtiyaç duyulur. eleştiren için ise yük daha büyüktür. objektif olmalı, hakarete varacak kelimelerden kaçınmalı, uygunsuz kıyaslamalardan kaçınılmalıdır. önemli bir noktada eleştiri kelimesinin hakaret anlamına gelmediğidir. insan düşünebildiği sürece herşey ve herkes eleştirilebilir. iyi ya da kötü bu o kişi, nesne ya da olay hakkında düşünüldüğünü gösterir. ancak unutulmamalıdır ki bir konuda iyi eleştiri yapılmak isteniyorsa fikir sahibi değil konu ya da kişi hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak gerekir.
king lear
bir sanat eserinin, bir sanatçının gerçek değerini belirtmek amacıyla yazılan inceleme yazılarıdır.bir metni inceleyerek o metin üzerinde bir değer yargısına varma, bir eserin kuvvetli ve zayıf yanlarını belirtme,değerlendirme amacıyla yazılan sanat ve edebiyat alanlarında yol gösterici yazılardır.
akhillius
herkes eleştiriye açığımdır der ama laf söylendimi hemen parlar/kızar/karşılık verir. gariptir bu davranış. kendileri en büyük,i en ağır eleştirileri yapabilirler fakat kendilerine bir şey yöneltildi mi sinir harbine girerler. tek kelime ile açıklanabilirler: odun kafalar.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol