bağdat

cocabora
berbat bir iklimi berbat toprakları olduğu halde galiba dünyanın merkezlerinden biri olduğundan mı olsa gerek her zaman işgale uğramış ve uğramakta olan azcık petrol zengini biraz da komşumuzun başkenti olan,uğruna ne şiirler yazılan kutsal bir o kadar da yıkık,yanlız ve eski halini özleyen kent.
adiyok
bir sagopa kajmer şarkısı;

sizleri ölen sayısız insan için 3 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum

mermi icad oldu mertim bozuldu ve merhumlar evin duvarında meçhul gazi. mayın şehit taburu, mayısta kan yağmuru, düşman uyku mahmuru, dünya kin maduru, solumda katliam, nerede sağ duyu? mevzileri nöbet alan fevziler feyz alamadan fethettiler ahireti, mektupları kayıp, cinayet ayıp ve kültürler bombalandı, kimse sallamadı, bağdat ateş aldığında kalbim durgun yedi,güneş doğudan battı. mumlarınızı yakın, yorgun düştü uçaklar, tebessüm etti tüm sanıklar, tankları tanımlar tanıklar, yanıklarla dolu topraklar karamparça bulutlar ve savaş! yavaş ölüm kaderinin hız kaynağı, telaş pazarı, can kumarı, çıkar savaşları, b52’ler yarıda kesti pişen aşları ve dünya kan deryası, geleceğin bedeli pahalı, duygular yamalı, suçu gelin etseler de kimse güvey girmeyecek, bilirim bu tarih değişecek ve tekerrüre dayalı imha tarihçesi, kurak sevgi bahçesi suya hasret.

(x2)
topalla gezen aksamak öğrenir, abanın kadri yağmurda bilinir ve hatıra silinir ana gibi yar olmaz, bağdat gibi diyar olmaz ama bağdat bombalanır boommm


kazanılan her madalyon, mayın tarlasındaki piyon askeri reyona bir şampiyon sıfatıyla koydu bir galon kurşun, hüşu derbeder. turşu geçmişler ve savaşta gazi bebekler, tekler
kalbimin atışı ve ekler günbatımından şafağa doğru süregelen kanlı iklimler. psikolojisi kaybolan bitkisel yaşamlar, ideolojisi kuyularda saklı taşbakan kanayan yaraların ortadoğusundan güneş battı ve bu şarkının üç leşi olmalı bir’leşmiş’ o milletler sorgulamalı, birleşmiş amerika yılanları, çıngıraklı amacında yalanları ve kitle imha dolarları 24 beat’te tenha hiphopları, kinimin raple yansıyan oluşumları, kanunları kelepçelemeli ve elemeli eli zaferi simge edeni ve eylemini barışa saklayan her bireyi

(x2)
topalla gezen aksamak öğrenir, abanın kadri yağmurda bilinir ve hatıra silinir ana gibi yar olmaz, bağdat gibi diyar olmaz ama bağdat bombalanır boommmmm
angelus
irak’ın başşehri. nüfusu 4,5 milyon civarındadır. mezopotamya çanağının ortasında, dicle irmağının iki yakası üzerinde ve dicle’nin fırat’a en çok (40 km) yaklaştığı noktada, geniş bir alüvyon ovası üzerinde yer alır. bağdat’ta yazlar kuru ve çok sıcak, kışlar yumuşak ve serin geçer. ortalama yağış yılda 130 mm dolayındadır.

eski medeniyetlerin babilonia (babil) şehri yakınlarında kurulan, bir adı da darüsselâm olan bağdad, “adalet bahçesi” anlamına gelmektedir(1). yukarı mezopotamya’da, dicle nehri’nin iki yakasında yer almaktadır. abbasiler zamanında 2,5 milyon nüfusu ile islâm devleti’nin başkenti olan şehir(2), 1058 yılından sonra selçuklu sultanlarının uğrak yeri olmuştur. osmanlı döneminde önemli bir vilayet olan bağdad, bugün de irak’ın başkentidir.


ilk defa abbasi halifesi ebu cafer el-mansur tarafından eski bir sasani köyünün yerine darüsselam adıyla kuruldu (m.s. 766). daha sonra medinet-üs-selam adını alan şehir, en son bağdat adını alarak gelişimini devam ettirdi.harun reşid devrinde (m.s. 809) büyük bir kültür merkezi oldu. bundan sonraki dönemlerde de bağdat kültür ve ticaret merkezi olarak önemini sürdürdü. ancak 1258’de şehri yağmalayarak halife mustasım’ı ve 800 bin müslümanı kılıçtan geçiren hülagu’nun istilasıyla çöktü. hülagu’dan sonra değişik boyların yönetimine girdi. osmanlı ve iranlılar arasında da el değiştirdikten sonra , padişah dördüncü murad zamanında tekrar osmanlıların eline geçti. birinci dünya savaşı’na kadar osmanlıların elinde olan bağdat, 1917’de ingiliz kuvvetlerince işgal edildi ve 1921’de kurulan bağımsız irak krallığının başşehri oldu. bu durum türkiye tarafından da lozan antlaşması ile (1923) resmen kabul edildi.

ikinci dünya savaşı sonrasında petrol gelirlerindeki büyük artış, bağdat’ın gelişmesinde büyük rol oynadı. irak sanayiinin çoğu buradadır. deri eşya, ipek ve pamuklu dokuma, tuğla, çimento, hurma, tütün mamüllerinin yanısıra petrol rafinerileri, demiryolu atölyeleri ve bir de demir çelik fabrikası vardır.

bağdat’ta eski şark pazarlarından, cam ve selih binalara kadar her çeşit mimari yapı görülebilir. şehrin eski manzarası değişmekle beraber, pekçok eski bina, kaldırım kahveleri, eski tarz minare ve camiler bugün de durmaktadır. kazımeyn’deki 19. yüzyıl yapısı altın kubbeli görkemli cami ile yüzü aşkın başka cami ve minare, şehrin mimari güzelliğine ayrı bir hava vermektedir.

irak’ın başlıca devlet kurumlarının merkezleri yine bağdat’tadır. 1958’de kurulmuş olan bağdat üniversitesinden başka el-mustansır üniversitesi, teknoloji üniversitesi ve birkaç yüksek okul vardır. saddam hüseyin yönetiminin 1990’da kuveyt’i işgal etmesi üzerine başlayan körfez savaşı’nın ardından kurulan ve amerika birleşik devletleri önderliğindeki bm gücü, 1991 ocak ayından itibaren bağdat’ı bombaladı. iki ay süren bombardıman neticesinde şehir harab oldu.eski güzelliğinden çok şey kaybetti. bağdat 2003 yılında abd tarafından işgal edildi
angelus
türk mimari eserleri:

1. imam-ı azam ebû hanife külliyesi
2. ma’ruf el kerhi külliyesi
3. abdülkadir geylânî külliyesi
4. musa kâzım külliyesi
5. şeyh ömer sühreverdî külliyesi
6. zümrüt hatun camii
7. kumrulu mescid
8. akûli camii
9. sultan ali camii
10. murad paşa (muradiye) camii
11. saray camii
12. ahmediye (meydan) camii
13. haydarhane camii
14. asafiye camii
15. imam ebu yusuf camii
16. mustansıriye medresesi
17. mercan medresesi
18. halife camii (suk-ul gazel) minaresi
19. zümrüt hatun türbesi
20. bab-ül vistani
21. cevzak-ül hakanî
22. bağdat sarayı ve kışlası
23. kasr-ül abbasi
24. mercan (örtme) han
25. cığalazade hanı
26. halife camii
27. vezir (küçük hasan paşa) camii
28. haseki camii
29. özbek camii
30. ali efendi camii
31. büyük adile hatun camii
32. numan paşa (mahalle) camii
33. süleyman paşa mescidi
34. bağdat kalesi
35. azamiye kalesi
36. rusafe camii
37. sultan melikşah camii
38. terken hatun camii

39. kale mescid
40. iskender paşa camii
41. şeyh seraceddin camii
42. kaplan camii
43. baba gurgur camii
44. şeyh mehmed camii
45. boşnak ahmed paşa mescidi
46. ismail paşa mescidi
47. vefa hatun camii
48. hacı fethi camii
49. kara pir camii
50. pir davud camii
51. naciye hatun camii
52. hasan bey mescidi
53. hacı emin paçacı camii
54. fazl camii
55. aşağı numaniye camii
56. davud paşa mescidi
57. esma hanım camii
58. naime paçacı mescidi
59. nazende hatun mescidi
60. münevver hatun camii
61. ayşe hatun camii
62. arif ağa camii
63. kanber ali mescidi
64. cüneyd-i bağdadî camii
65. naile hatun camii
66. şabender mescidi
67. süreyya hanım camii
68. hızır bey camii
69. kâhya camii
70. nizamiye medresesi
71. terken hatun medresesi
72. tac-ül mülk medresesi
73. tutuşiye medresesi
74. adûdî medresesi (şifahanesi)
75. sultan melikşah medresesi
76. mugisiddin mahmud medresesi
77. gıyasiye medresesi
78. mucureddin abak medresesi
79. benefşe hatun medresesi
80. zümrüt hatun medresesi
81. vefaiye medresesi
82. şarabiye medresesi
83. süleyman paşa medresesi
84. selçuka hatun türbesi
85. munis el muzaffer konağı
86. sebük tigin konağı
87. tuğrul bey sarayı
88. emir sungur porsuk (mucureddin abak) konağı
89. ömer paşa konağı
90. eyyubi ahmed paşa konağı
91. süleyman paşa konağı
92. kâzım paşa konağı
93. hüseyin paşa konağı
94. ahmed seyyid isa konağı
95. hadım ribatı
96. benefşe hatun ribatı
97. selçuka hatun ribatı
98. zümrüt hatun ribatı
99. yeni murat hanı
100. gümrük hanı
101. levend hanı
102. ahmed ağa hanı
103. hacı mehmed hanı
104. defterdar hanı
105. keten hanı
106. paçacı hanı
chamomile
bir zamanlar ’doğunun incisi’ olarak anılan şehir. tarihi geçmişi çok eskilere uzanan bağdat’ta, osmanlı döneminden izler hala mevcut. fakat günümüz bağdat’ı dünü gibi, bugününü de yaşayamamakta ve şehrin yarınından da şüphe duyulmakta... bağdat artık doğunun incisi değil.
independence
bugun iki ayri bombali aracla yapilan saldirinin biloncosu $imdilik 132 olu, 600 yarali.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/12773539.asp?gid=229
independence
$ehir kan golu, bildigin kan golu. amerika irak’a sozde demokrasi goturdu sonra cikti gitti ulkeden ama durum eskisinden cok cok daha fena. bugun de $ehirde meydana gelen patlamalarda en az 57 ki$i ölmü$.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/19519771.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol