ankara

darth sidious
yeni turkiye cumhuriyeti’nin 1923’ten sonra baskenti olan ankara kucuk bir anadolu kasabasi iken, bugun turkiye’nin istanbul’dan sonra en buyuk ve en modern sehri olmustur.

antik sehir modern ankara’nin altinda kaldigi icin eski ankara’dan gunumuze pek fazla eser gelmemistir. ornegin eski meclis binasi altinda tiyatro binasi vardir.

roma devri anakarasin’dan bugun gorulebilen yapilardan biri haci bayram camisi’ne bitisik olan augustus tapinagi’dir. tapinak frig tanrilari men ve kybele’ye ait bir tapinagin bulundugu yere augustus doneminde, augustus ve roma adina m.o. 25-20 yillarinda yapilmis olup 8/30 sutunlu, ion duzeninde pseudodipteros planlidir. 2 m. yukseklikte, basamaklarla cikilan 36/54.82m. olculerinde bir podyuma oturmustur. ankara kalesi roma devri’ne ait kalintilar gostermesine ragmen ilk yapilisinin frig hatta hitit devri’ne kadar indigi sanilmaktadir. kalenin bizans ve sonrasi caglarda yapilmis kisimlari hala ayaktadir.

ataturk’un ankara’da bircok aniti bulunmaktadir. ulus’taki zafer aniti, etnografya muzesi onundeki aniti, guvenlik aniti gibi dikilmis anitlarla ankaralilar atanlarina saygilarini ifade etmek istemislerdir. ataturk’un esas aniti onun yattigi yer olan anitkabirdir. anitkabir’de ataturk’un esyalarindan olusan bir de muze bulunmaktadir.

ankara’da turk tarihini, folklor ve sanatini yansitan etnografya muzesi mimarisi ve icindeki eserlerle ilginc bir muzedir. koyunpazari mevkiinde ise mihrabiyla unlu aslanhane camisi yer alir. genclik parki, cankaya sirtlari, ataturk orman ciftligi, golbasi, sogut ozu, cubuk baraji, elmadag ve kizilcahamam ankara’nin mesire ve spor yerleridir.


kaynak: genclerbirligi.org.tr
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol