afganistan

darth sidious
yuzolcumu yaklasik fransa kadar olan afganistan’i hindikus ve pamir siradagi zincirleri kuzey ve guney olmak uzere iki bolume ayirir. 1979 sovyet isgali oncesi yaklasik 15 milyon nufusu bulunan afganistan’da halkin cogunlugu sunni olmak uzere tamami muslumandir.

baskent kabil ulkenin en buyuk kentidir; diger onemli kentler batida herat, guneyde kandahar ve kuzeyde mezar-i serif’tir. yerel ve ulusal duzeyde butunlesmenin zayif oldugu afganistan’da cografi engellerin yaninda toplumsal hayatin da buyuk sorunlari vardir. okuma yazma orani yuzde 10 civarinda olan afganistan fert basina dusen gelir bakimindan da dunyanin en yoksul ulkeleri arasindadir.

asya’da yollarin kesisme noktasinda bulunan afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca cesitli kavimlerin istilasina ugramistir. sinirlari icinde yasayan halklar, degisik tarihlerde farkli devletlere tabi olmuslardir. afganistan’da hindikus daglarinin guneyinde bulunan alan pestunlarin anavatanidir. yuzde 40 oran ile ozbekler afganistan’da yasayan en kalabalik etnik grubu olustururlar.

kaynak wikipedia.org
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol